Covid-19’da Genetik Faktörler Önemsizdir

Bu konuda herhangi bir bilimsel veri yok. 22 ülkede 35 bilimsel heyet bu konuyu genetik olarak araştırıyor. Amerika ve İsveç’te yapılan çalışmalar HIV virüsüne kesin direnç sağlayan insanların varlığını göstermişti. Bu kişiler korumasız cinsel ilişki ve uyuşturucu iğne paylaşımlarına rağmen hasta olmuyorlardı. Bu nedenle Covid-19’a karşı direnç sağlayan veya eğilim yaratan genlerin olup olmadığı araştırılmaya devam ediyor. Bazı bilim adamları hastalığın ağır seyretmesinde genetik faktörlerin etkisinin olduğunu iddia ediyor.

Covid-19’da Kan Gruplarının Önemi Yoktur

Bu konuda çalışılmaya devam ediliyor. Çin’den gelen 2200 Covid-19 hastası üzerinde yapılan çalışmalarda 0 kan grubunun hastalığı daha hafif, A kan grubunun daha ağır seyrettiği gösterilmiştir. Ancak katılımcı sayısı az olduğu için bu sonucun güvenilirliği azdır.

Astım Hastalarında Covid-19 Daha Ağır Seyreder

Toplumdan topluma göre görülme sıklığı değişen fakat genel olarak %10-15 sıklıkla saptanan astım hastalarında Covid-19 hastalığının daha az ve daha hafif seyrettiği ile ilgili veriler mevcuttur. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanmayan fakat normal inhaler ilaçlarını kullanan astım hastalarında riskin artmadığı söylenebilir.

Koronavirüs Laboratuvarda Üretilmiştir

Yapılan bilimsel çalışmalar bu virüsün laboratuvar ortamında değil, doğal evrim sonucu geliştiğini gösteriyor. Bu konuda birçok çalışma önemli dergilerde yayınlandı. Komplo teorilerine inanmamak lazım. Virüsün genetik yapısı büyük ölçüde yarasalardaki ve pangolinlerde virüslerle benzerlik gösteriyor. Yarasalarda ayrıca 1500 kadar başka Korona virüsler mevcuttur. İleride bu virüslerden de kaynaklanan salgınlar beklenebilir.

Covid-19 Sadece Kanser ve Kronik Hastalığı Olanları Etkiler

Covid-19 bu hastalığı olanları, erkekleri ve yaşlıları daha fazla etkiler. Fakat şeker hastalığı olup, HbA1C’si 9’dan daha yüksek olanlarda ve obezitesi olanlarda da hastalık ağır seyrediyor.

Covid-19 Yemek, Poşet, Paket, Deniz Suyu ve Havuzdan Geçer

Covid-19 %90 olasılıkla damlacık yolu ile geçmektedir. Kalabalık, kapalı, havasız mekanlarda bulunmak risk faktörüdür. Hastalığın yemek, poşet, paket, deniz ve havuz suyundan geçtiğine dair herhangi bir bilimsel veri yoktur.

Covid-19 Hayvandan İnsana Geçmez

Mart ayında Nature dergisinde yayınlanan önemli bir bilimsel çalışmada virüs eğer doğal evrimini yarasada tamamladı ise hayvanlardan insanlar geçebileceği, doğal evrimini insanda tamamladı ise hayvanlardan insanlara geçmeyeceği şeklinde bir bilimsel bilgi var. Vizondan insanlara geçtiği ile ilgili bir önemli veri paylaşıldı. Bu doğru ise diğer hayvanlardan da insanlara geçebilir.