Türkiye, tuz tüketiminde ilk sırada yer alıyor. Uzmanlar, kronik hastalıklardan korunmak için tüketilen tuz miktarının azaltılmasını öneriyor. Yemeklere lezzet katan tuz, hasta ediyor. Tansiyonu yükseltip, böbreklere zarar veriyor. Paketli ve hazır gıdalardan uzak durulması gerekiyor.

Herkes, sağlıklı ve uzun bir ömrün hayalini kuruyor. Ancak genetik yapıdan beslenme alışkanlıklarına, stresten hareketsizliğe kadar pek çok faktör, hastalıklara davetiye çıkartıyor. Sağlıklı beslenerek pek çok hastalık engellenebilir.

AŞIRIYA KAÇMAYIN
Yemeklere lezzet katan tuz, aşırıya kaçıldığında hasta ediyor. Aşırı tuz tüketimi tüm dünyada her yıl 4 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Türkiye, Japonya'yla birlikte günde 16-18 gram tuz tüketimiyle ilk sırada yer alıyor. Fazla tuz tüketimi, böbreklere zarar veriyor, ayrıca tansiyonu yükselterek kalp krizi ve inme riskini de artırıyor. Günümüzde tuz tüketiminin giderek arttığını vurguluyor. Tuz tüketiminin azaltılmasıyla pek çok sağlık sorununun önüne geçilebilir.

HEPSİ BİRBİRİNE BENZER
Son dönemde Himalaya ve kaya tuzunun daha sağlıklı olduğuna dair araştırmalar yapıldığı, her tuzun birbirinin aynısı olduğu vurgulanmaktadır. Bu tuzların da fazla tüketimi halinde sağlığa zarar vereceğini belirtiyor. Himalaya tuzu da diğer rafine tuzlar gibi %98 sodyum klorürden oluşur. 84 mineral ve eser element barındırır. Bunların ne yazık ki sağlığa bir faydası yoktur. Himalaya tuzu, vücudun ihtiyacı kadar iyot bile içermez.

SAĞLIĞA FAYDASI YOK
Mineral bakımından zengin olan kaya tuzunun, kimyasal içermeyen doğal bir tuz olduğu söyleniyor. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, demir, çinko ve bakır gibi mineralleri çok az barındırıyor. Bu nedenle sağlığa bir faydası bulunmuyor.

TURŞUYU ABARTMAYIN
Sağlıklı bir hayat için tuzu azaltmak gerektiğini söylüyor. Tuzu azaltmaya yardımcı olacak öneriler aşağıda sıralanıyor:

  • Maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene ve fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih edin.
  • Tuzsuz ekmek tüketin.
  • Zeytin ve peyniri akşamdan suda bekletin.
  • Yemeklere daha az salça ve tuz ekleyin.
  • Konservelerden uzak durun.
  • Turşu tüketimini abartmayın.
  • İşlenmiş ürün kullanmayın.
  • Bulyon yerine et suyunu kendiniz yapın.
  • Hazır çorbalar yerine ev yapımı çorbaları tercih edin.
  • Cips yerine fırınlanmış, bol baharatlı patates tüketin.

HAZIR ÇORBALAR DA SAĞLIKSIZ
Tuz; ekmek, süt ürünleri, hazır ve paketli gıdalar, hazır çorbalar, kahvaltılık gevrekler, cipsler, atıştırmalıklar ve soslarda bulunur. Çoğunluğu trans yağ içeren bu ürünler, sağlığı bozar.