Hayatımızın her noktasında tıkandığımız anlarda imdadımıza yetişen insanlar olur... Bu sefer sizlere en büyük hobilerimden biri olan müzikten bahsedeceğim. 

İlerlemenizi kolaylaştıracak ve size alternatif sağlayacak bu yan destekler ise şunlar:

STEM PROJE AÇMAK
Ben genelde bu yöntemi kullanıyorum. İçinizden müzik yapmak gelmediğinde ya da projenin ilerlemediğini düşündüğünüzde stem packler hem öğretici hem yardımcı olabiliyor. Öğreticiden kastım stem kullanarak yaptığınız proje de kompozisyonu, mixing’i, gaining ayarını, aranjeyi ve yaratıcılığınızı geliştirebilirsiniz. Kompozisyon stem projenin başlangıcını oluşturan aşama olduğu için daw içerisinde ilk yarım saatinizi 8 adet döngü (loop) ile dizilim yapabilirsiniz. Bu sizin sesleri nerede nasıl kullanacağınızı kafanızda oluşturabilir. Ve ilerlemeyen diğer projenizde düzeltmeniz gereken yerleri (örneğin bridge, hook vs.) anlayabilirsiniz. 

HALFTIME 
Sample’a halftime eklemek ve eğer yazdıysanız drum’ları da buna göre şekillendirmek. Halftime sese karanlık ve yavaş tempolu bir versiyona dönüştürerek parçalarınıza atmosfer ve farklı bir ruh hali kazandırır. Yeni ritmik olanaklar çıkarır ve proje içerisinde yeni proje oluşturur. Genel olarak yaptığım işler halftime gerektirmese de bazı sample’ların halftime ile çok güzel olacağını düşünüp halftime ekliyorum ve kendi ses arşivime bir gün kullanabilirim diye kaydediyorum.

OTOMASYON KULLANMAK
Ritimi bozmadığınız sürece her otomasyonun yararlı ama gerekli olmayacağını düşünüyorum. Sample’da pitch (ses perdesi) değişikliği ile bridge’lerde (geçiş, eşik) otomasyon oluşturabilirsiniz. Ben bu işlemi genel olarak şöyle yaparım; Sample’ı bar sonunda daha kalın hale getirip fade out (sesin zayıflayarak kaybolması) tarzında reverb (yankı) ekleyerek dinleyiciye drop bass (parçada belirli bir noktada bir sesin aniden ortaya çıkması veya yoğunlaşması) etkisi vereceğimi düşünerek hareket ederim. Ses otomasyonu içinse, sample’da gidişatın en değişken yerini yükseltirim.

YAPAY ZEKAYA ANALİZ ETTİRMEK
Yapay zeka araçları hakkında yazdığım köşe yazısında belirttiğim “CYANETE.AI” aracı, parçanızı saniye saniye analiz edip nerede duygu eksikliği olduğunu belirtiyor.

ARA VERMEK
Özellikle gece yaptığınız projede tıkandıysanız kapatın ve sabah uyandığınızda gece ne yaptığınızı tekrar dinleyin, gece yaptığınız müziğe hiç benzemediğini veya verdiği hissiyatın çok farklı olduğunu anlayacaksınız. Bu kulaklarınızı zorladığınız anlamına gelir. Büyük beklenti içinde projede küçük değişiklikler yaparak kulağınızı yormuş ve rutine girmişsinizdir. 

YARDIM ALMAK
Projeyi çevrenizde ki prodüktör arkadaşlarınıza yollayın ve nerede farklılık yapabileceğinizi sorun.

DRUM’LARI DEĞİŞTİRMEK
Aylardır bitmemiş bir remix projem var ve parçanın gidişatını bozan şey, doğru sound selection (ses seçimi) yapamamış olmam. Proje üzerinde o kadar çok çalıştım ki şarkının orijinalini bile duymak istemiyorum. Sizde drum’ları mutlaka tekrar dinleyin ben drum’lara güvendiğimden en son onları kontrol etmiştim ama sample ve vokal ile olan uyumu bozan onlarmış.