Merhaba sevgili okuyucular;

50–60 yaş üstü yetişkinler, başkalarının gelişiminden ve fikirlerinden neden rahatsız oluyor? Kıskançlık, içsel huzursuzluk ve çıkar ilişkisi eksikliği, sessiz ama etkili bir zorbalığa nasıl dönüşüyor?

***
Yetişkinlik, çoğumuzun düşündüğü gibi yalnızca olgunluk ve deneyimle eş anlamlı değildir. Bazı yetişkinler için, başkalarının fikirleri ve gelişimi adeta bir tehdit haline gelebilir. Özellikle 50–60 yaş üstü bireylerde, diğer insanların hâlâ öğreniyor ve kendini geliştiriyor olması, görünmeyen bir huzursuzluk yaratır. Bu huzursuzluk, çoğu zaman açık sözlü çatışmalar yerine pasif-agresif davranışlar ile kendini gösterir.

Gelişen bireyler, yeni bilgiler ve beceriler kazandıkça, çevresindeki bazı yetişkinlerde içsel kaygı ve rahatsızlık uyandırır. Bu kişiler, özellikle karşıdaki insanın bilgi sahibi ve yetkin olduğunu gördüğünde, çıkar ilişkisi yoksa, bu huzursuzluğu iğneleyici yorumlar, mesafe koyma ve sessiz küçümsemelerle dışa vurur. Toplantılarda söz hakkını engellemek, sosyal ortamlarda fark edilmeyen eleştiriler yapmak ya da insanların fikirlerini alaya almak, sık karşılaşılan yöntemlerdir.

Psikologlar, bu durumun çoğunlukla “kendini koruma” ve “başkalarının ilerlemesini tehdit olarak algılama” ile bağlantılı olduğunu söylüyor. Yani mesele sadece kıskançlık değil; aynı zamanda, başkalarının fikir ve gelişiminin kendi güvenlik algısını sarsmasıdır.

Bu tür davranışlar, iş yerinde, aile ortamında veya sosyal çevrede görülebilir. Örneğin, bir arkadaş grubu içinde yeni bir hobi veya eğitim programına başlayan bir yetişkin, diğerlerinden gizli küçümsemeler veya alaycı yorumlarla karşılaşabilir. Bu durum, kişiyi pasif bir biçimde geri çekilmeye veya kendini ifade etmemeye itebilir.

Çözüm Önerileri

1. Farkındalık: Kendi tepkilerinizi gözlemleyin ve başkalarının gelişimini tehdit olarak görmeyi bırakın.
2. Açık İletişim: Rahatsızlık veren davranışları nazikçe dile getirin; sessiz kalmak sorunu büyütür.
3. Destek Grupları: Benzer deneyimleri paylaşmak, yalnız olmadığınızı görmek ve güvenli bir alan yaratmak önemlidir.
4. Empati ve Sabır: İnsanların farklı hızlarda öğrenip geliştiğini kabul edin ve kendi huzurunuzu koruyun.

Yetişkinler de akran zorbalığına maruz kalabilir; hatta çoğu zaman, bu tür davranışlar en görünmez şekilde yaşanır. Ancak farkındalık, empati ve açık iletişim ile hem bireysel hem de toplumsal düzeyde sağlıklı ilişkiler kurulabilir.

Gelişim ve fikir özgürlüğü, sadece gençlerin değil, her yaştan bireyin hakkıdır. Başarıya ulaşan ve hayallerini gerçekleştiren bireyler, karşılaştıkları sessiz tehditlere rağmen yollarına devam edebilir. Çünkü bilgi ve fikirlerini paylaşmak, yalnızca kendilerini değil, çevresindekileri de güçlendirir. Sessiz bir zorbalık, doğru yaklaşım ve kararlılıkla etkisiz hâle getirilebilir; gelişim ve başarı, paylaşılmaya değerdir.

Pek kıymetli okuyucular haftaya görüşünceye kadar sağlıcakla kalın...