Bu yazımı bir kıyıya iliştirin, kalsın.

2023 seçimlerinde AKP, bırakın iktidarda kalmayı, ana muhalefet partisi bile olamayacak, üçüncülüğe düşecek.

Çünkü, Erdoğan ve Saray yönetimi Türkiye’yi bir yıkıntılar ülkesine çevirmiştir; çöküş giderek derinleşmektedir. Bu maddi çöküşün seçimlere yansıması da derin olacaktır. 2023 Haziran seçimlerinde sonuçlar yüzde olarak aşağı yukarı şöyle çıkacaktır:

CHP: 30

İyi Parti: 21

AKP: 19

HDP: 11

MHP: 7

Deva: 4

Gelecek: 3

Saadet: 2

Zafer: 1

Kalanlar: 2

HDP İLE OYNAMAK YETMEYECEK
Seçimleri kazanabilmek için AKP Lideri Erdoğan, İmralı’da yatan Abdullah Öcalan ile yeniden ilişki peşinde gözüküyor. Böylece Kürt kökenli vatandaşlarımızın oylarının bir bölümünü kazanmaya çalışıyor.

Ama nafile… HDP seçmeni, oldukça bilinçlidir ve artık Erdoğan’ı tanımıştır. Öcalan İmralı’dan bağırsa bile bu seçmen Erdoğan’a güvenip oy vermez.

İkincisi de HDP seçmeninin yapısıdır. Bu seçmenin yarısı Kürtçü bir çizgide olsa bile yarıya yakını bu partiye demokratik değerlere sahip çıkmak için oy vermektedir. CHP seçmenlerinin bir kısmının HDP’nin baraj altında kalmasını önlemek için buraya oy attığını biliyoruz. Sol kanattan da HDP’ye ciddi oy geliyor. Öcalan istedi diye bu parti AKP’ye desteğe kalkışırsa oyunun yarısını yitirir. Eski seçimlerden iyi biliyoruz ki bu çizginin aldığı oy yüzde 6 dolaylarındadır. Bugünkü yüzde 12’nin yarısı Kürt kökenli olmayanlardan gelmektedir.

Üstüne üstlük Erdoğan HDP ile el altından işbirliğine giderse MHP buna asla razı olmayacaktır. Eğer böyle bir duruma ses çıkarmaz ise ortada ne Devlet Bahçeli kalır ne de MHP… En sadık seçmeni bile MHP’ye oy vermez.

KILIÇDAROĞLU MASAYI YIKMAZ
AKP; 2023 seçiminde TBMM’de azınlığa düşmekle kalmayacak, cumhurbaşkanlığı seçimini de yitirecektir. Yeter ki Tayyip Erdoğan’ın karşısına onu rahatça yenecek bir adayla çıkılsın. Millet İttifakı bileşenlerinin bu konuda kılı kırk yardıkları anlaşılıyor. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “İlla da ben aday olacağım!” diyerek dayatacağını sanmıyorum. O masayı kuran, Kemal Bey’in kendisidir. Bu başarılı politikayı tekmeleyeceğini kimse söylemez. Adaylık için 6’lı masada tartışmalar yapılacaktır. Aday; Sayın Kılıçdaroğlu da olabilir, başka birisi de… Bu başka birisinin de kamuoyunda kabul görmüş bir isim olması kaçınılmazdır.

Eğer Millet İttifakı bileşenleri ciddi bir hata yapmazlarsa; 2023 seçimlerinde AKP iktidardan düşecek; sonrasında ise bir çıkarlar koalisyonu olan bu parti dağılacaktır. Tıpkı ANAP’ın başına gelenler AKP’nin de başına gelecektir.

Ondan sonra ise, 20 yıllık yıkımın onarılmasına başlanacak; vurguncular, talancılar, adalet zalimleri hesap vereceklerdir.

Hiçbir komplo da bu süreci engelleyemeyecektir.