EYÜPSULTAN CAMİİ

Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul fethinden sonra yapılan camii İstanbul’un en önemli tarihi camiilerinden biridir. Camiinin türbesinde Eyüp El Ensari’nin kabri bulunmaktadır.

SULTANAHMET CAMİİ

17.yüzyılda yapılan Sultanahmet camii mimarisiyle İstanbul’un simgelerinden biri olarak yer alıyor. Cami Sultan 1.Ahmet tarafından 1609-1616 tarafından yapıldı. Cami içinde 20 binden fazla çiçek desenli mavi-beyaz İznik deseni yapılmış. Cami bu nedenler turistler tarafından ‘Mavi Camii’ olarak isimlendiriyor.

SÜLEYMANİYE CAMİİ

Mimar Sinan’’ın ‘kalfalık eserim’ olarak adlandırdığı tarihi Süleymaniye Camii, mimari güzelliğiyle İstanbul’da en çok ziyaret edilen tarihi camiilerinden bir tanesidir.

Camiinin 4 minaresinin olması anlamı Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul fetih olduktan sonra 4.padişah olmasıdır.

FATİH CAMİİ

Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan camiinin içerisinde 16 adet medrese yer almaktadır. Camiinin bir diğer özelliği ise İstanbul’un fethinden sonra bizzat Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan ilk camiidir.

Camii 1932 yılında Türkçe ezanın okunduğu ilk camiidir.

MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

Mimar Sinan’ın yaptığı eşsiz eserlerden biri olan camii adını Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’dan gelmektedir.

Mimar Sinan’ın camiiyi Mihrimah Sultan’a aşkından dolayı yaptığı efsanesi yaygındır.

Mihrimah güneşin ve ayın sultanı anlamına gelmektedir.

ORTAKÖY CAMİİ

Sultan Abdülmecit tarafından yapılan camii Boğaz’ın en güzel yerlerinden birindedir.

Minimal yapısıyla camii boğazı süslemektedir.

AYASOFYA CAMİİ

Bizans İmparatoru 1. Justinianus tarafından yapılan katedaral olarak inşa edilen yapı İstanbul'un fethinden sonra camiiye dönüştürülmüştür. Camii mozaikleri ve mimari esteği ile göze çarpmaktadır.

Camii Dünya'ın en harika yapılanlardan biri olarak bilinmektedir. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist camiiyi ziyaret etmekedir.

Ayasofya camii 1985 yılınd UNESCO Dünya Kültür Listesi'ne girmiştir.

İSTANBUL'UN DİĞER TARİHİ CAMİİLERİ

  • Sokullu Mehmet Paşa Camii
  • Kalenderhane Camii
  • Kılıç Ali Paşa Camii
  • Beylerbeyi Camisi
  • Rüstem Paşa Camii
  • Hırka-i Şerif Camisi
  • Valide-i Atik Camisi
  • Çinili Cami