Amerika, Türkiye’yi F-35 programından çıkarmış. ‘Seninle yaptığım anlaşmayı tanımıyorum’ anlamında bizim imzamızı yok saymış. Hiç kimsenin ABD’ye söyleyecek bi lafı olmamalı. Ne Cumhurbaşkanı ne de Savunma Bakanı bişe diyemez. Neden;

Biz de altına hem de Türkiye’nin en büyük kentinde imza koyduğumuz İstanbul Sözleşmesini yok saymadık mı…

Dananın kuyruğunu kopartacak gelişme ise 24 Nisan’da gelebilir. ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915’te yaşanan olayları ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanımaya yönelik bir konuşma yapacağı söyleniyor. Biden başkan seçilmeden önce bunu dillendirmişti. Eğer bu gerçekleşirse Türkiye’den ‘Eyy Biden’ nidaları yükselir ama muhataptan 5 aydır olduğu gibi bi telefon gelmez.

Sonrası mı;

NATO!..

Ama ilişkilerin devamını belirleyecek olan yol da Ukrayna’dan geçecek. Karadeniz’de kıyamet kopacak. Kopabilir demiyorum, kopacak. ABD, NATO ülkelerini peşine takarken Türkiye hangi pozisyonu alacak dersin… Normal olarak Rusya’ya karşı açılan cepheye girmesi gerekecek değil mi; ama öyle olmayacak. Rusya tek başına NATO ile başa çıkabilir mi, olur da olmaz da ama Çin, Rusya’yı dize getirmiş bir ABD ile karşı karşıya kalmak istemeyecektir. Böyle bir durum, 3 olmasa da 5 yıl içerisinde ABD’nin Çin’i ezme sürecini başlatacaktır. Rusya’nın sindirildiği bir dönemde Çin ile baş etmek daha da kolay olur. Dünya ekonomisine tek başına yön veren ABD de eskiden olduğu gibi jandarmalık görevini canlandırır.

Bitti mi;

Yok!..

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un her ne kadar Trump ile el sıkışmış olsa da bu bir anlaşma değil, karşılama tokalaşmasıydı. Ve Kuzey Kore, geliştirdiği füzeleri denizlere göndererek denemekten sıkılmış gibi görünüyor. Rusya ile sıkı ilişkiler içerisinde olan İran’a gelince, ABD’yi ne kadar sevdiğini bilmeyenimiz yoktur. Öte yandan dağılan Sovyetler Birliği’nden çıkan devletlerin hepsi ABD bayrağını selamlama sevdası taşımıyor.

Nereye mi geleceğiz;

Adam tenezzül edip bi telefon açmadı,

Kapı gibi sözleşmemiz bulunduğu halde F-35 programından attı,

Şimdi de ‘Ermeni soykırımı’ lafları dolaşıyor…

E, Karadeniz kaynıyor ABD Rusya’ya daha yakın olmak için Ukrayna’nın batısına yığınak yapıyorsa bişe patlak verecek demektir ve bence Türkiye Rusya yanında yer alacaktır. Putin en azından telefona çıkıyor telefon açıyor. Ayrıca, ABD için bir karşılama merasimi hazırlayabileceğini de söylüyor.

Biliyorsun, koronavirüsün neden olduğu COVID-19 salgını hepimizi birer salgın kurdu yaptı. Pikini bile vatandaş hesaplıyor. Dalgaların ne zaman başladığını açıklamalardan önce kavrıyoruz. Bi de; örtüşen bişe daha var ya ‘Tarih tekerrürden ibarettir’ dedirten:

Birinci Dünya Savaşı ile aynı dönemde baş gösterip 50 milyon kişiyi canından eden İspanyol Gribi!..

Fotoğraf bu ama fotoğraf makinesi benim elimdi değil. Görmek istemediğimiz fotoğrafı onlar çekiyor. Salgınla baş edemediğimiz şu süreçte fotoğrafta can sıkıcı bir detay daha beliriyor:

3. ama salgın dalgası değil…