19 Mayıs 2012’de kurulan ve 11 yılı aşkın bir süredir faaliyetini sürdüren Toplumsal gazetesi yaşadığı ağır ekonomik koşullar sebebiyle Ağustos 2023’te yayınlarına ara vermek zorunda kalmıştı.  

Gazetenin yazarları Cemil Kılıç ve Ergün Poyraz’a yönelik fiziki saldırılar, sorumlu müdür Ercan Çankaya’ya yönelik sosyal medya linçi, haber müdürü Serdar Nâzım Yüce’ye dönük yüklü tazminat davaları ve diğer zorluklar; Toplumsal gazetesini yıldırmaya yetmedi. Bağımsız haberciliğin yüz akı Toplumsal gazetesi mücadelesine kaldığı yerden devam ediyor.  

BAĞIMSIZ GAZETECİLİK OLMADAN DEMOKRASİ YAŞAYAMAZ
Bağımsız gazetecilik, demokratik sistemlerin temel sütunlarından birisidir. Demokrasinin varlığı için özgür bir toplumun gıdası olan bağımsız gazeteciliğe ihtiyaç var. Demokrasiyi ve ifade özgürlüğünü yaşatmak için çabalayan; hakikate bağlı gazeteler ve yazarlar olmaksızın toplumun haber alma hakkı yaşatılamaz. 

Bu ülkenin yurttaşları olarak yaşayarak görüyoruz ki, basın özgürlüğü olmadan diğer özgürlükler de olmuyor. Özgürlüklerin yaşatılmadığı ülkede demokrasi de yaşayamıyor. Haberin ve hakikatin özgürce yayılabilmesi için güç odaklarından bağımsız haberciliğin yaşayabiliyor olması gerekiyor.  

Bağımsız gazetecilik, korunmaya muhtaç demokrasimizin temel gıdasıdır. Bu açıdan bakıldığında iktidarlardan ve çıkar odaklarından bağımsız gazeteler ve gazeteciler, demokrasinin temel değerlerini koruma gibi önemli bir toplumsal sorumluluğa sahiptir. Bunun için de de özgür ve bağımsız gazetelerin ekonomik olarak yayın hayatlarını sürdürebilir yeterlikte olmaları gerekiyor.  

BAĞIMSIZ GAZETECİLİK RUHU ÖLMEDİ VE ÖLMEYECEK
Ülkede ve dünyada olan bitenleri anlatma, betimleme, analiz etme, açıklama ve yorumlamaları gazetelerin ve gazetecilerin temel görevleridir. Gazetecilerin bu misyonlarını, kahraman olmak zorunda olmadan ve oto-sansüre ihtiyaç duymadan yerine getiriyor olmaları gerekir. 

Ülkemizde basın özgürlüğünün uzun zamandır zaten tehdit altında olduğunu biliyoruz. Gazetecilerin öldürüldüğü, işkencelere tabi tutulduğu bir yakın tarihimiz var. Bağımsız gazetecilik faaliyetleri halen hapislerle, baskılarla ve türlü çeşitli yöntemlerle engellenmeye devam ediliyor. 

Cumhuriyet aydınlanmasının ve emek mücadelesinin sesi Toplumsal gazetesi “Vatan-Emek-Hürriyet” diyerek çıktı bu yola. Toplumsal gazetesi tüm bu boğucu koşullara rağmen varoluş savaşını (kısa aralıklarla da olsa) bir şekilde sürdürdü ve okurlarının desteği sürdürmeye hep devam edecektir 

Yaklaşık altı yıldır yazarı olmaktan onur duyduğum Toplumsal gazetesinin okurlarıyla tekrar buluşmaktan onur ve sevinç duyuyorum. 

Nerde Kalmıştık?