UNICEF, Türkiye ve Suriye’de 50 binden fazla insanın yaşamını yitirmesine yol açan yıkıcı depremlerin ardından, 850 binden fazla çocuğun evlerini terk ederek başka yerlerde yaşamak zorunda kaldığını açıkladı. UNICEF’in konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyle:

Depremler sırasında ve sonrasında hayatını kaybeden ve yaralanan çocukların sayısı henüz teyit edilmedi, ancak bu sayının binlerce olması muhtemel. Depremler ve artçı sarsıntılardan kaynaklanan ölü sayısı iki ülkede toplam 50 bini aştı, binlerce kişi yaralandı, pek çok binada ve temel altyapı sistemlerinde büyük hasarlar oluştu. Depremlerin bölgedeki çocuklar ve aileler üzerindeki etkisi gerçek bir felaket olurken, yüz binlerce insanı çaresizlik içinde bıraktı. Evlerini kaybeden birçok aile, geçici barınma alanlarında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Yalnızca Türkiye'de 1,9 milyondan fazla insan, depremden etkilenen bölgelerde su, sanitasyon ve tıbbi hizmetler gibi temel hizmetlere erişimin kısıtlı olduğu geçici barınma alanlarında kalıyor. Ülkede 2,5 milyon çocuğun acil insani yardıma ihtiyacı var.

'SURİYE GENELİNDE 3,7 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUK DEPREMLERDEN ETKİLENDİ'

Suriye'de 500 binden fazla insanın depremler nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor. Hâlâ devam eden artçı sarsıntılar esnasında birçok ev yıkılmaya devam ettiği için, çocuklar hasarlı olan evlerine dönmekten korkuyor. Depremlerden önce bile yerinden edilmiş insan sayısı bakımından Suriye, yaklaşık üç milyon çocuk da dahil olmak üzere 6,8 milyon kişiyle dünyada ilk sırada yer alıyordu. Suriye genelinde 3,7 milyondan fazla çocuk depremlerden etkilendi.

'DEPREM BÖLGESİNDE YAŞAYAN BEŞ YAŞINDAN KÜÇÜK 130 BİNDEN FAZLA ÇOCUĞA BESLENME YARDIMI SAĞLANDI'

UNICEF, Suriye genelinde su taşıma, katı atık yönetimi, foseptiklerin çamurdan arındırılması ve aile hijyen kitleri ve diğer insani yardım malzemelerinin sağlanması da dahil olmak üzere hayati önemdeki su, sanitasyon ve hijyen (WASH) hizmetleri ve malzemeleri ile yaklaşık yarım milyon kişiye ulaştı. UNICEF destekli sağlık merkezleri ve gezici sağlık ekipleri aracılığıyla sığınma evlerinde kalanlar da dahil olmak üzere 294 binden fazla kişiye temel ihtiyaç malzemeleri ve tıbbi danışmanlık hizmeti ulaştırıldı. Depremden etkilenen bölgelerde yaşayan beş yaşından küçük 130 binden fazla çocuğa beslenme yardımı sağlandı. UNICEF ayrıca 100 binden fazla çocuğa ve bakım verenlere psikolojik ilk yardım, travma etkilerini azaltmaya yönelik etkinlikler, ruh sağlığına ilişkin psikososyal destek ve ebeveynlik seansları da dahil olmak üzere çeşitli konularda psikolojik destek sağlamıştır. Çocukların her koşulda öğrenmeye devam etmesi için okullara ve barınma merkezlerine eğitim malzemeleri ile nitelikli zaman geçirme kitleri sağlanmasına devam edilmektedir.

'TÜRKİYE’DE PSİKOSOSYAL İLK YARDIM VE TRAVMA ETKİLERİNİ AZALTMAYA YÖNELİK FAALİYETLER İLE 193 BİNDEN FAZLA KİŞİYE ULAŞILDI'

UNICEF Türkiye'de ise 163 binden fazlası çocuk olmak üzere yaklaşık 277 bin kişiye kışlık giysi, elektrikli ısıtıcı ve battaniye temin etti. Sağlık Bakanlığı ile yakın iş birliği içinde çalışan UNICEF, hayati öneme sahip aşılar ile soğuk zincir depolama ekipmanları tedarik ediyor. 148 bin çocuğun da içinde olduğu 258 bin kişiye hijyen malzemesi ulaştırıldı. UNICEF, geçici barınma merkezlerinin bulunduğu bölgelerde çocuk dostu alanlar kurdu ve şimdiye kadar psikososyal ilk yardım ve travma etkilerini azaltmaya yönelik faaliyetler ile 193 binden fazla kişiye ulaştı. UNICEF Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte 87 çadırın kurulup geçici öğrenme merkezi olarak kullanılmasına destek sağladı.

Sabah ve öğleden sonra olacak şekilde düzenlenen telafi sınıflarından her gün yaklaşık 3 bin 600 çocuk yararlanmaktadır. UNICEF, refakatsiz ve ailesinden ayrı düşmüş çocukları belirleme ve daha fazla destek sağlamak için yönlendirme çalışmalarını desteklemeye de devam etmektedir.

UNICEF, Türkiye'de 1,5 milyonu çocuk olmak üzere 3 milyon kişiye ulaşmak için 196 milyon ABD doları talep ediyor. UNICEF'in Suriye'de depremden etkilenen 5,4 milyon kişiye (2,6 milyon çocuk dahil) acil hayat kurtaran destek sağlamak için 172,7 milyon ABD dolarına ihtiyacı var.

KHAN: KAOSUN ORTASINDA BİR MİKTAR İSTİKRAR SAĞLAMAK ARTIK ÇOK ÖNEMLİ
UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Afshan Khan, deprem nedeniyle evlerinden çıkmak zorunda kalan ailelerin son dört haftayı hayatta kalmaya odaklanarak geçirdiklerini belirtti. Khan ayrıca şunları kaydetti:

Ailelerin hayatlarını yeniden kurmaya başlamalarına yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapmak, çocuklara psikososyal destek sağlamak, onları mümkün olan en kısa sürede tekrar öğrenmeye teşvik etmek ve kaosun ortasında bir miktar istikrar sağlamak artık çok önemli.

Çocuklar tüm dünyalarının gözlerinin önünde yıkıldığını gördüler, ancak biz onların yeniden inşa edilmesine nasıl yardımcı olacağımızı biliyoruz. Çocuklara psikososyal destek, oyun ve öğrenmenin yanı sıra temel ihtiyaçlarının karşılandığını bilmenin getirdiği istikrar ve güven duygularını sağlamak, onların uzun vadeli refahlarını sağlama açısından ölçülemez derecede önemlidir.

KHODR: UNICEF, DEPREMDEN ETKİLENEN ÇOCUKLAR VE AİLELERLE BİRLİKTE. ANCAK SÜREKLİ DESTEK, HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Depremlerden önce de Suriyeli çocukların insani ihtiyaçlarının devam ettiğini anımsatan UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr ise şu ifadeleri kullandı:

On iki yıl gibi uzun bir süredir devam eden çatışmalar nedeniyle, milyonlarca aile dünyanın artık görmezden geldiği bir felaketin ortasında yaşıyor. Bu aileleri uzun vadede desteklemeli ve dağılan hayatların toparlamalarına yardımcı olmalıyız.

Deprem nedeniyle savunmasız kalan aileler için tehditler yoğun ve hızlı şekilde ortaya çıkıyor. Çocukları ve aileleri desteklemek için kapsamlı ve topyekün bir yanıt, bu tehditlerin zaten felaket olan bir durumun daha da derinleştirmesini önlemede kritik öneme sahiptir. UNICEF ekipleri, depremden etkilenen çocuklar ve ailelerle birlikte, ancak ihtiyaçlar çok büyük ve sürekli destek hayati önem taşıyor.