Koronavirüs salgının başlamasının üstünden bir yıl geçti ama özellikle sosyal medyada bilgi kirliliği sürüyor. Ancak bunun yanında uzmanlar önemli bilgiler de veriyor.

Sosyal medyayı bu yolda kullanan isimlerden, Mikrobiyoloji ve Viroloji alanında uzman Dr. Tutku Taşkınoğlu, Covid-19'a ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.

Sıvı almanın önemine vurgu yapan Dr. Tutku Taşkınoğlu ''COVID-19 olduğunuzda % 85 hafif geçireceksiniz; Dinlenin; kendinizi yorgun ve zayıf hissedeceksiniz. dinlenmek hastalıkla savaşmanıza yardımcı olur Sıvı almak önemli çünkü çok terleyeceksiniz ve çok fazla sıvı kaybedeceksiniz günde en az 1,5 litre sıvı alınması tavsiye edilir'' dedi.

Dr. Taşkınoğlu, ''Covid-19 olduğunuzda yüzde 85 hafif atlatacaksınız'' diyerek başladığı açıklamasında koronavirüsün semptomlarından ve hastalığa yakalanıldığında ne yapılması gerektiğinden bahsetti.

''Kahve, çay gibi kafein içeren içeceklerden ve alkolden uzak durun'' diyen Taşkınoğlu, ''Alkol ve kafein sık idrara çıkmanıza ve sıvı kaybına neden olacaktır. Aşırı susuzluk hissi, Ağız kuruluğu, Seyrek veya koyu renkli idrar, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı ve baş ağrısı sıvı ihtiyacınızı gösterir'' ifadesini kullandı.

İşte o paylaşım:

Taşkınoğlu, bir diğer sosyal medya paylaşımında ise koronavirüsün derecelerine göre insan vücudunda ne tür belirtiler gösterdiğini anlattı.

60 yaş altı sağlıklı insanların hafif geçirebileceğini söyleyen Taşkınoğlu, ''Ama hafif hastalığı olan kişiler özellikle kronik hastalıkları varsa daha kötüye gidebilir'' dedi.

Taşkınoğlu, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

 ''COVID-19 Asemptomatik olmak, hiçbir semptomunuzun olmadığı anlamına gelir. Bazı hastalarda tek belirti terleme veya koku kaybı olabilir. COVID-19 olan kişi ile aynı evde yaşıyorsanız, ancak semptomunuz yoksa, asemptomatik bir vaka olabilirsiniz. izole olmalısınız. 

Hafif COVID-19 Semptomları olan 60 yaş altındaki çoğu sağlıklı insanın hafif geçirmesi beklenir Ateş, kuru öksürük, yorgunluk,kas,baş, boğaz ağrısı, ishal Burun akıntısı 7-10 gün sürer Ama hafif hastalığı olan kişiler özellikle kronik hastalıkları varsa daha kötüye gidebilir.

Orta şiddette COVID-19 Hastalığınız kötüleşirse orta şiddette bir vaka olabilirsiniz. Bu da yaygındır. Yaklaşık 7-14 gün sürer. Akciğerlerde iltihaplanma vardır, bu nedenle öksürük ve nefes darlığı daha kötü olabilir, egzersizle kalp atış hızı artabilir ateş 37.8C'den yüksektir. 

Şiddetli COVID-19 Enfeksiyon akciğerlerde küçük hava keselerine kadar yerleşir 60 yaş üstü ve kronik hastalığınız varsa gelişme ihtimali artar. Nefes darlığı, nefes alırken ağrı, yüksek ateş, hızlı nabız, iştahsızlık, mavimsi/mor dudaklar MUTLAKA SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURULMALI''

İşte Dr. taşkınoğlu'nun o paylaşımı: