Toplumsal Haber Merkezi

Covid-19 salgınında bir yıldır beklenen dönemeçe gelindi. Birçok ülkenin ve ilaç tekelinin ürettiği Covid-19 aşıları için 'piyasa' savaşları başladı. Birkaç gündür özellikle bilinçli olarak eksik bilgilerle hazırlanmış grafikler sosyal medyada paylaşılıyor. Türkiye haricinde Sinovac alan onlarca ülke grafiklere dahil edilmeyince, sanki Çin aşısından sipariş eden bir tük Türkiye'ymiş gibi gösterilmiş oluyor... Bu tür haberlerin kaynağı ise çoğunlukla ABD ve İngiltere basını. Özellikle Çin aşısına dair BBC, her gün yeni bir karalama haberi imal ediyor.

Öte yandan Türkiye'de aşılama çalışmasına ilişkin tarihler de konuşulmaya başlandı. Sinovac'ın aşısının 11 Aralık'ta Türkiye'ye gelmiş olacağı açıklanmıştı. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ise, 11'in de gelecek Covid-19 aşısının ilk uygulamasının 25-26 Aralık'ta yapılabileceğini söyledi.

Aşı gelince hemen yapılmayacağının altını çizen Ateş Kara, "Bunun da temel nedeni hangi aşı olursa olsun her ülke kendi testlerini ve uygulamalarını mutlaka yapıyor" dedi. Standartlar sağlandıktan sonra aşının kullanılabilir hale geleceğini belirten Prof. Dr. Ateş Kara, "O yüzden de bu sürenin 14 günün altında olması mümkün değil. Bizim aşı 11 Aralık'ta gelince en erken yapılacağı tarih 25-26 Aralık gibi olur" ifadelerini kullandı.