Toplumsal Dış Haberler

Bir ABD nükleer denizaltısı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne geçtiğimiz pazar gerçekleştirilen roketatarlı saldırının İran destekli milislerce düzenlediği iddiasının ardından Hürmüz Boğazı’nı geçerek Basra Körfezi’ne girdi.

Kan News’in Arap istihbarat yetkililerince de doğrulanan iddiasına göre de geçtiğimiz hafta da İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) ait bir denizaltı, Basra Körfezi’nde "İran’a mesaj vermek amacıyla" yüzeye çıkmıştı.

SEKİZ YIL SONRA İLK KEZ...
Dün de Amerikan donanmasının 5. filosuna ait bir denizaltı Basra Körfezi’ne giriş yaptı. 8 yıl aradan sonra ABD donanması ilk kez Basra Körfezi’ne girmiş oldu. Güdümlü füze atacak teçhizata sahip denizaltının Basra Körfezi’ne girdiği, 5. Filo kurmaylarınca da açıkça ilan edildi. Denizaltının harekâtından kısa süre önce de ABD bombardıman uçakları İran kıyılarında uçuş yapmıştı.

MİSİLLEME İDDİASI
Kasım Süleymani’nin birinci ölüm yıldönümüne yaklaşılırken Bağdat Büyükelçiliği’nin bombalanması ABD tarafından açık bir meydan okuma olarak algılandı; iki ülke arasındaki ilişkiler tekrar gerildi.

Kasım Süleymani, 3 Aralık 2019’da Bağdat’a giriş yapmasının hemen ardından bir Amerikan insansız hava aracı tarafından vurularak katledilmişti.

Amerikan Bağdat Büyükelçiliği’ne İran destekli oldukları iddia edilen milislerce yapılan saldırıda, ölen ve yaralanan olmamış; maddi hasar meydana gelmişti.