Ercan Çankaya

Mısır’da AKP’nin de büyük destek verdiği Müslüman Kardeşler ve Muhammed Mursi iktidarının bir askeri darbeyle devrilmesinden bu yana Türkiye’nin Mısır’la diplomatik ilişkileri kesilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayla Mısır'la Türkiye’nin diplomatik düzeyde temaslarının yeniden başladığını duyurdu. Fakat Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry açıklamasında, Çavuşoğlu kadar olumlu bir tablo çizmedi.

Toplumsal daha önceki haberlerinde İsrail, Mısır, Kıbrıs Cumhuriyeti, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Yunanistan’ın, Fransa’nın da desteğiyle Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi dengelemek ve geri plana itmek için işbirliğine yöneldiklerini açıklamıştı. Türkiye’nin bu son hamlesinin bu ittifakı bozma girişimi olarak da okunabileceğini söylemişti.

Her ne kadar Türkiye ittifak bozma amacıyla hareket etse de Mısır, Türkiye’nin bu hamlesini boşa düşüreceğe benziyor.

‘MISIR’IN İLKELERİ VE AMAÇLARIYLA UYUM GÖSTERMENİZ GEREKİYOR’
Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Çavuşoğlu’nun açıklamasından sonra yeniden konuştu. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye’nin Mısır’ın ilkeleri ve amaçlarıyla uyum göstermesi gerektiğini söyledi.

Shoukry, iki ülke arasında temasın olduğunu doğruladı ancak bunun sınırlı olduğunu söyledi.

VOA'da yer alan habere göre Meclis Dış İlişkiler Komisyonunda konuşan Shoukry, "Normal diplomatik çerçevenin dışında bir iletişim yok. Eğer Türkiye'den Mısır'ın prensipleri ve hedeflerine uygun gerçek adımlar gelirse ilişkilerin normale dönmesi için temeller atılabilir" ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE TOPLANTI ÖNERDİ’
Geçtiğimiz hafta AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da temasların en üst düzeyin bir altında gerçekleşmekte olduğunu söylemişti.

Mısır istihbarat kaynakları Türkiye’nin iki ülke arasında işbirliğini görüşmek için bir toplantı önerdiğini belirtmişti.