Azadlık Radyosu'nun haberine göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’ye gönderilecek insanî yardımların yalnız Türkiye ile sınırdaki Bab el-Hava geçidinden getirilmesini onayladı. Bu geçit esasen muhalefetin yönetiminde olan İdlib bölgesine giden ihtiyaçların güzergahı olarak biliniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Quterres ve pek çok ülke sınır geçidinin açık tutulmasını savunuyorlar.

Gözlemcilerin bildirdiğine göre, bu mesele üzerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ciddi fikir ayrılıkları bulunuyor.

Moskova yardımların Beşar Esad’ın kontrolünde olan bölgeden ulaştırılmasını istiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Quterres’e, Moskova’nın Suriye’ye insanî yardımın getirilmesi için Türkiye sınır geçidine alternatif olmadığını ve yardımların cephe hatları üzerinden de götürülebileceğini söyledi.

Lavrov, 2020 yılının Nisan ayından beri İdlib bölgesine Suriye’nin başkenti Şam’dan yardım getirilmesine Heyetü’l-Tahrire’ş-Şam tarafından engel olunduğunu belirtti. Türkiye’nin cihatçı örgütler ile bağlantısını vurgulayan Lavrov, bu gruplaşmanın engellediği yardımların Türkiye’nin desteği ile mümkün olduğunu ifade etti.