Toplumsal Dış Haberler

2015 yılında IŞİD çeteleri tarafından işgal edilen ve toplu katilamlar yapılan Palmira Antik Kenti'nin yakınlarında üç ceset bulundu.

Yetkililer bugün, Palmira'nın 10 kilometre doğusundaki Kahlul bölgesinde üç insan cesedi bulunduğunu duyurdu. Devlet ajansı SANA'nın Humus muhabiri, bu cesetlerin arasında IŞİD’in 2015 yılında kendisiyle işbirliği yapmayı reddettiği için idam ettiği Palmira Baş Arkeoloğu Halid Esad'ın cesedi de olabileceğini belirtti. Muhabir, DNA analizini yaptıktan sonra cesetlerin kimliğinin doğrulanmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Ortadoğu'nun incisi Palmira Antik Kenti, Suriye'deki cihatçı işgalin en görünür acılarından birini insalığın hafızalara kazıdı. Mayıs 2015'te işgal edilen Palmira, dünyanın gözleri önünde yıkıldı, talan edildi. Palmira'nın sonuna kadar direnen koruyucuları ise IŞİD katillerinin elinde can verdi.

ESAD'IN KAFASI KESİLMİŞTİ
Mayıs 2015'te IŞİD çeteleri Palmira'yı işgal ettiğinde, baş arkeolog Halid Esad'ı oracıkta idam ettiler. İddiaya göre, 82 yaşındaki arkeologdan antik hazinenin yerini öğrenmek istiyorlardı. Halit Esad ise, M.S. 1'inci yüzyıldan kalan en iyi durumdaki antik varlıklardan biri olarak kabul eden Palmira'ya ihanet etmedi. Suriye'nin antik geçmişinin en önemli uzmanlarından biri olan Halid Esad antik kentteki müze binasının önünde toplanan kalabalığın karşısında kafası kesilerek katledildi. Esad'ın cesedi de Palmira Harabelerine asılmıştı.