Ercan Çankaya

Tüm dünya bugün Noel’i kutluyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Noel’e savaşlar, ekonomik krizler gölgesinde giren Ortadoğu’dan da renkli kutlama görüntüleri gelmeye başladı.

Filistin, Lübnan, Suriye, Irak, Ürdün’den Noel hazırlıkları görüntüleri basına ve sosyal medyaya düşmeye başladı.

NOEL BABA İŞGALCİLERİ TAŞLIYOR
Filistin’den sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Noel Baba kıyafetleri giyen bir Filistinli işgalci İsrail askerlerine taş atarken görülüyor.

Bir diğer fotoğrafta, bir grup Noel Baba kıyafeti giymiş Filistinli enkaz molozları üstünde çocuklara hediye dağıtıyor.

‘BİRLİKLERİYLE TERÖRÜ YENENLERİN NOEL’İ KUTLU OLSUN’
Sabah kiliselerinde toplanan Suriye Hristiyanları, İsa Peygamber’in doğum gününü kutladılar. Şam’daki Saint George Ortodoks kilisesinde toplanan topluluğa, Süryani cemaatinin önde gelen din adamları da eşlik etti.

İskenderiye Başpiskoposu Krikor Kausa, Suriye Hristiyanlarına gönderdiği mesajda Suriye halkının birliğiyle ve gösterdiği dirayetle terörü yendiğini söyleyerek Noellerini kutladı.

EKONOMİK KRİZ GÖLGESİNDE NOEL
Ortadoğu’da Hristiyan nüfusun en yoğun olduğu ülkelerden biri olan Lübnan, 2020’i Noel’ine ekonomik krizle girdi. Hükümet, ekonomik kriz ve pandemiden bunalan halkın Noel’i bir nebze daha iyi geçirebilmesi için Kasım ayı ortalarından itibaren uygulamaya başladığı sert pandemi önlemlerini sadece Noel akşamına özgü olmak üzere hafifletti.

IRAK HRİSTİYANLARI: SURİYE HALKINA SELAM
Irak Hristiyan Birliği’nin twitter hesabı da ülkenin çeşitli noktalarından Noel kutlamaları görüntüleri paylaşırken “Çok şükür, Batı’nın fonladığı cihatçı teröristler Suriye’yi terör yuvasına çeviremedi.” notuyla Şam’daki Noel kutlamalarından da görüntüler paylaştı.

MÜSLÜMANLAR VE HRİSTİYANLAR KİLİSEDE BİR ARAYA GELDİ
Ürdün’de de Noel canlı bir şekilde kutlanacak. Caddeler ve alışveriş merkezleri Noel kutlamaları için süslendi. Ülkenin en büyük kilisesinde bir araya gelen Hristiyan ve Müslümanlar, İsa Peygamber’e ve Meryem Ana’ya dua ettiler.

WIKILEAKS VİDEO YAYIMLADI
Wikileaks, Twitter’da Yemen, Libya, Irak, Suriye, Pakistan, Afganistan, Somali etiketleriyle yaptığı paylaşımda Noel'i Ortadoğu’dan savaş görüntüleri ve paylaşımlarıyla kutladı.