Toplumsal ÖZEL

Rusya'nın başkenti Moskova'da, Rusya ile Türkiye arasında imzalanan İdlib Mutabakatı ile yeni bir döneme girilmiş oldu. Rusya ve Suriye istediğini bu mutabakatla aldı; kritik önemdeki M4 karayolunun güvenliğini sağlandı, dünyaca 'yasa dışı' ilan edilen cihatçı çeteler ortada kaldı ve bu çetelere yardım edenlerin mutabakatı delmiş sayacağı açıklandı. İmzalar atıldıktan sonra cihatçı çeteler açık hedef haline geldi, Suriye Ordusu ve müttefikleri mutabakattan sonra yaptıkları açıklamalarda dedikleri gibi "terörist olarak tanımlanan tüm grupların ortadan kaldırılması yönündeki kararlılıklarını" sahada göstermeye başladı.

İLGİLİ - Anlaşmanın tam metni: Terörist grupların hepsi ortadan kaldırılacak

İLGİLİ - Zaharova: Cihatçıları yok edecek öncelikli güç Suriye Ordusu

Suriye Ordusu'nun sahadaki müttefiki konumundaki Lübnan'ın yurtsever örgütü Hizbullah da son günlerde yaşadığı ağır kayıpların karşılığında sahadaki operasyonlarını arttırmışa benziyor. Hizbullah savaşçıların iki farklı noktada Heyet Tahrir'üş Şam'a (HTŞ) düzenlediği operasyonlarda 30'ın üstünde cihatçıyı öldürdüğü bildiriliyor.

İLGİLİ - Cihatçılara ağır darbe: Suriye Ordusu üç 'fabrika' ele geçirdi

İLGİLİ - Hüsnü Mahalli: Esad'ın devrilmeyeceğini söylemiştim, dinlemediler

Öte yandan Suriye Ordusu'na milis desteği veren aşiretler de cihatçılarla sıcak temasa giriyor. Bugün, Tedmür'de IŞİD kalıntılarıyla çatışan aşiretlerin cihatçılara ağır kayıplar verdirdiği anlaşılan görüntüler paylaşıldı. (Saldırı anı ve sonrasını içeren görüntüleri yayın politikamız gereği paylaşmıyoruz)

VE BEKLENEN OLDU...
Tüm taraflarca 'yasadışı' kabul edilen örgütlerin açık hedef haline gelmesi ve çok kısa sürede ağır kayıplar vermesi, selefi gruplar arasındaki buzların da erimesine, çıkar çatışmalarının yerini 'mecburi ortaklık' almasına neden oldu. Mutabakatın ardından beklenen bu gelişme, aslında dün HTŞ'nin İdlib Mutabakatı'nı kabul etmediğini ve saldırılara devam edeceklerini açıkladıkları bildiriden de anlaşılabiliyordu. Cihatçıların sahadan bilgi aktaran sosyal medya hesapları, Suriye'de bulunan El Kaide bağlantılı gruplarla El Nusra ve HTŞ'nin birlikte hareket etme kararı aldığını, kurulacak bir 'çatı' örgütle yeni bir döneme geçildiğini iddia ediyor.