Toplumsal Dış Haberler

İsrail, dün gece Gazze'ye bomba yağdırdı. Hamas'ın askeri kolu Kassam Tugayları'ysa İsrail'in beklemediği bir karşılık verdi. Kassam askerleri, roketleriyle İsrail'in sürekli övündüğü hava savunma sistemi 'Demir Kubbe'nin zaafiyetini tespit ederek başarısızlığa uğrattı.

İsrail, geçtiğimiz haftadan bu yana Gazze'yi hedef almaya devam ediyor. Filistin'deki işgal politikasını sürdüren İsrail, Gazze'de bu çapta bir mukavemetle karşılaşacağını hesap edememiş görünüyor. Dün gece Gazze'de 7 binayı hedef alan İsrail, 5 kişinin ölümüne, onlarca kişinin de yaralanmasına sebep oldu.

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA
Hamas'ın askeri kolu İzzettin El-Kassam Tugayları, askeri bir taktikle İsrail'in övündüğü 'Demir Kubbe' isimli füze savunma sistemini sekteye uğrattı. İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee “Gazze’den İsrail’e 370 füze atıldı. 100 tanesi engellenebildi” şeklinde itiraf gibi bir açıklama yaptı.

Hamas’ın bu başarıyı, aslında hemen her savunma sisteminde bulunan bir açıktan faydalanarak kazandığı ileri sürülüyor. Bu şu manaya geliyor: Her savunma sisteminde atılan füzelere ve roketlere karşılık verme kapasitesi bellidir. Bu kapasite doygunluk noktasına ulaşırsa sistem sekteye uğrar. Bu tip sistemlerde başarı oranı vardır. Bu oran düşürülürse sistemin açığı yakalanmış olur. İsrail ordusu, daha önce bu ‘Demir Kubbe’nin yüzde 90 oranında başarı gösterdiğini belirtmişti. Ancak dünkü çatışmalarda bu oran yüzde 30’a düştü.

SİSTEMİN ZAAFİYETİ NEYDİ?
Kassam Tugayları askeri taktikleri kullanarak İsrail’deki sistemin zaafiyetinden yararlandı.

Demir Kubbe sisteminde özel bir durum var. Boş arazilere düşecek roketleri tespit edip onlar için harekete geçmiyor. Kassam Tugayları'nın bu açığı değerlendirdiği düşünülüyor.

Uzmanlar, Hamas'ın elindeki sınırlı kaynağı çok doğru şekilde kullandığı, el yapımı roketlerle bu işi başardığını söylüyor.