Toplumsal Dış Haberler

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Perşembe Azerbaycan ziyareti sırasında okuduğu şiire İran’da tepkiler dinmiyor. İran Azerbaycanı’nda halk, Erdoğan’ın sözlerini protesto etmek için Türkiye'nin Tebriz Konsolosluğu önünde toplandı.

Erdoğan’ın sözlerini kınayan pankartlar taşıyan protestocular, İsrail’i de Müslüman milletler arasına nifak tohumları ekmekle suçladı.

15 Temmuz’daki darbe girişiminin püskürtülmesinde İran devletinin ve halkının da yardımları olduğunu iddia eden protestocular, Tayyip Erdoğan ve Türk yetkilileri sözlerine dikkat etmeye davet etti.

'MURSİ İLE AYNI KADERİ PAYLAŞACAKTI'
FARS'a göre, İranlı protestocular yaptıkları açıklamada, eğer İran halkının desteği olmasa 15 Temmuz'da bir Amerikancı darbeyle karşı karşıya geldiğini söyledikleri Erdoğan’ın askeri darbe sonucu devrilen eski Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile aynı kaderi paylaşacağını iddia ettiler.

NE OLMUŞTU?
Erdoğan, Karabağ topraklarının büyük bir bölümünün Ermenistan işgalinden kurtarması vesilesiyle düzenlenen resmi törene katılmak için geçtiğimiz hafta Perşembe günü Azerbaycan'ın başkenti Bakü’ye gitmişti. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’le birlikte katıldıkları tören sırasında Erdoğan, Azerbaycan’la İran arasından geçen Aras nehriyle ilgili ayrılıkçı duygulara hitap eden bir şiir okumuştu.

Erdoğan’ın okuduğu şiirin İranlıların tepkisini çeken bölümü şöyleydi:

Aras’ı ayırdılar,

Kum ile doldurdular;

Ben senden ayrılmazdım;

Zor ile ayırdılar.

İRAN'DAN TEHDİT YÜKLÜ İMALAR
İran Dışişleri Bakanı Muhammet Cevat Zarif, aynı gün Erdoğan’ı Twitter’dan sert bir şekilde eleştirmiş; bu tür provokasyonların Azerbaycan Cumhuriyeti’nin egemenliğine de zarar vereceğini söyleyerek tehditkâr bir imada bulunmuştu.

Türkiye’nin İran Büyükelçisi Derya Örs Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış; Erdoğan’ın sözleri nedeniyle sert bir şekilde uyarılmıştı.