Toplumsal Dış Haberler

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban, Lübnan merkezli TV kanalı El Mayadeen'e yaptığı açıklamada, "İran veya Hizbullah'ın Suriye'den uzaklaştırılmasının söz konusu olmadığını" söyledi.

“Şam ile Moskova arasındaki ilişki eşitlikçi ve saygıya dayalı bir ilişki" diyen Şaban "Rusya müttefiklerine saygı duyuyor" ifadeleriyle sözü İran'ın ve Lübnan Hizbullahı'nın Suriye direnişindeki rolüne getirdi. Buseyna Şaban, "Rusya Şam'dan İran veya Hizbullah'ı topraklarından sürmesini isteyemez, zaten bu söz konusu değil" diye konuştu.

İran tarafı, daha önce birkaç kez Suriyeli yetkililerin talebi üzerine Suriye topraklarında askeri güç bulunduklarını ve Şam'ın çekilmelerini isteyeceği ana kadar burada kalacaklarını ilan etmişti.

Lübnanlı direşi hareketi Hizbullah ise Suriye direşindeki misyonuna dair bir bilgilendirme yapmıyor. Geçtiğimiz yıl Hizbullah güçlerinin Suriye'den çekildiği iddiasını içeren bazı raporlar ortaya çıkmıştı ama Hizbullah'ın bölgedeki askeri operasyonları devam edince bu iddia yalanmıştı. Daha geçtiğimiz Ağustos ayında Şam Uluslararası Havalimanı yakınlarına düzenlenen saldırıda bir Hizbullah savaşçısının ölmesi göz önüne alındığında, geri çekilmeye ilişkin iddialar gerçek durumla bağdaşmıyor.