Toplumsal Dış Haberler

Associated Press, elde ettiği uydu görüntülerine dayanarak İran’ın Kum eyaletinde yeni bir uranyum zenginleştirme tesisi kurmakta olduğunu iddia etti. İddiaya, henüz İran’ın Birleşmiş Milletler Misyonu’ndan ve Uluslararası Atom Enerjisi kurumundan bir yanıt gelmedi.

AP’nin iddiasına göre tesis, Kum eyaletinin Fordo yerleşiminin 90 kilometre kuzeybatısında yer alıyor. Paylaşılan fotoğraflardan birinde tesis için kazılmış temeller görülebiliyor.

GÜNEY KORE Mİ SERVİS ETTİ?
Ajans, ayrıca Observer IL nickli bir Twitter kullanıcısının da tweet'ine atıfta bulundu. Kendini İsrail ordusundan emekli bir asker olarak tanıtan ve inşaat mühendisliği eğitimi de olduğunu söyleyen kullanıcının tweet'inİ alıntılayan ajans, kullanıcının paylaştığı fotoğrafın Güney Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Merkezi’nden alındığını iddia etti ve kullanıcının paylaştığı bilgileri doğruladı.

STOKLAR İZİN VERİLENİN 12 KATI
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Kasım ayı ortalarında İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun 2,442,9 kilograma ulaştığını ve bunun 2015’teki anlaşmada izin verilenin 12 katı olduğunu duyurmuştu. Tahran, zaten 2019’da izin verilen stok limitleri ve zenginleştirme miktarına uymayacağını açıklamıştı. Nükleer anlaşmadaki limit 3,67 iken İran 4,5 oranında zenginleştirme yapıyor.

YENİ BİR İSRAİL-İRAN ÇATIŞMASI MI?
Haberin, İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade’nin ölümünden birkaç hafta sonra ortaya çıkması kafalarda soru işareti yarattı. Rapor edilen yeni tesis inşa haberinin bütün bu tartışmaların ve Fahrizade cinayetinin sonrasında gelmesi, İran’ın nükleer programının İsrail ve İran arasındaki yeni bir çatışmanın konusu olabileceği endişesini yaratıyor.