Ülkenin devlet istatistik kurumu Capmas Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Mısır'ın yıllık kentsel enflasyonunun, çoğunlukla yerel para biriminin değerindeki düşüşle bağlantılı olarak artan gıda fiyatlarının desteğiyle geçen ay altı yılın en yüksek seviyesine yükseldiğini bildirdi.

Enflasyon bir önceki aya göre yüzde 31,9'dan yüzde 32,7'ye yükseldi.

104 milyonluk nüfusun yarısının yoksul olduğu ya da yoksulluk sınırının biraz üzerinde seyrettiği bir ülkede bu artışın tüketicileri sert şekilde etkilemesi bekleniyor.

Ramazan'dan sonra gıda fiyatlarının soğumasına bağlı olarak Nisan ayında enflasyonda düşüş bekleniyor.

Sürekli bir döviz kıtlığı ve ardından ülkeye ithalatın getirilmesindeki gecikmeler, poundu sürekli baskı altına alarak ekonomiyi mahvetmeye devam ediyor.

En kalabalık Arap ülkesi olan Mısır, yiyeceğinin kabaca yarısını ithal ediyor.

Dünyanın en büyük buğday ithalatçılarından biridir ve ezici çoğunluğun temel gıda maddesi ekmektir. En az 70 milyon Mısırlı, büyük ölçüde sübvansiyonlu bir fiyata ekmek satın alıyor.

Ancak 2014 yılında göreve başladığından beri ekonomiden sorumlu eski bir general olan Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El Sisi, ülkenin krizi atlatacağından emin.

DOLAR İLE TİCARET YAPAN HERKES İÇİN SERT CEZALAR

Sisi, döviz sağlamak için alışılmışın dışında yöntemlere başvuruyor. Sokak ışıklarını kıstı. Turistlerden tren yolculukları için dolar veya avro cinsinden ücret almaya başladı ve bir döviz karaborsasını kapatmak amacıyla bankacılık kanalları dışında dolar ile ticaret yapan herkes için daha sert cezalar getirdi.

The National News, Toplumsal