Umut Taştan

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde AKP'den İYİ Parti'ye geçen Susurluk Belediyesi'nde başkanlık koltuğuna Nurettin Güney oturmuştu.

Güney'in altında imzasının olduğu ve Demirkapı köyünün arazisini neredeyse bedavaya AKP'li ismin damadına kiralanmasına halk tepki göstermiş ve ihalenin iptali için dava açılmıştı.

Toplumsal'ın konuya ilişkin haberi: https://www.toplumsal.com.tr/gundem/ozel-skandal-ihale-susurluk-belediyesi-sanki-iyi-parti-ye-h52046.html

Belediye Başkanı Nurettin Güney bu konuya ilişkin Susurluk Belediyesi Olağan Meclis Toplantısı'nda açıklamarda bulundu.

Yaptığı konuşmada halkın hassasiyetinin kendileri için önemli olduğunu beyan eden Güney'in hem kendi sosyal medya hesabından hem de belediyenin sosyal medya hesabından ihaleye karşı çıkan ve tepki gösteren halka 'yorum' engeli koyması tepkileri dahada arttırdı.

AKP'li ismin damadını tanımadığını söyleyen Güney, ''genç geldi 'ben ipek böcekçiliği yaptım' dedi benimde ilgimi çekti'' dedi.

Köy halkının ortak kullanım alanı olan, şenlikler düzenlediklerini beyan ettikleri arazi için '25 yıldır kullanılmayan bir yer' diyen Güney, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Belediyeden yapılan her türlü işlem hukukidir. Biz burada halkın hassasiyeti ve meclisin oy birliği ile kabul edilmesi konusunda olan konuları buraya getirmek hiçbir zaman hafife almadığımız bir husustur.

Demirkapı mahallesindeki ihale ile konuşmak istiyorum. Bizim Susurluk'un en büyük sıkıntısı teşebbüs zihniyeti, üretmek, üretmek ve üretmektir.

Tanımam bilmem bir tane genç geldi 'ben ipek böcekçiliği yapmak istiyorum' dedi. Bildiğiniz gibi 25-30 yıl önce susurluk bölgesinde ipek böcekçiliği yapılıyordu ve bu gencin düşüncesinide izah etmesi şu şekilde 'ben ipek böcekçiliği işi yaptım başarılı oldum' dedi. Benimde ilgimi çekti, ne demek dedim, çok güzel bir proje çalışmak istiyorsan ne güzel dedim.

Daha sonra bu araziyi Demirkapı'daki bir dernek dilekçe verdi incelettik bildiğiniz gibi belediye varlıkları kamu yararı olan dernekler ve vakıflara veriliyor. Bunun için bu reddedildi. Bunun yanında ihale ile ilgili gerekli çalışmalar yapıldı ve ihale açıldı.

Susurluk Belediyesi Başkanlığı olarak hassasiyetimiz şudur; köy halkının hayvan sulamak, traktörünü koymak, gübresini koymak gibi ortak kullanım alanlarını asla ve asla ihale konusu yapmıyoruz. Bütün halkın faydalandığı yerler ihale konusu olmuyor. Bu ihaleye açılan yer 25 yıldır kullanılmayan bir yer. Muhtar ve ihtiyar heyeti bize gelse 'başkanım burası, köy halkının tarihi değeri' dese biz kesinlikle ihaleye açmayız. Halkımız işsizlikten kırılıyor, üretim yok. Böyle bir üretimin yapılması, köy halkına örnek olması, gençlere bir sektör olması, bu çalışmaylada çok kişi ekmek yiyebilir düşüncesi ile ihaleye açtık.

Daha sonrasında bize danışılmadan bu ihale muhtarlık tarafından, başka yönlendirmeler de var tabi mahkemeye verilmiş. Bizim şimdi mahkemeye verilen hususun neticelendirilmesi önemlidir. Biz bu zamana kadar orta noktayı, uzlaşıyı bulmak için kordineli olduk. Bizim burada niyetimiz son derece halis, bunu siyasi veya farklı noktalara çekmek son derece yakışıksızdır. Mahkeme sonucunu bekleyeceğiz. Karar ne çıkarsa başımızın üzerinde yeri var.

KÖY HALKINA 'YORUM' ENGELİ
Demirköprü köyü sakinleri sosyal medya üzerinden seslerini Belediye Başkanı Güney'e ve tüm kamuoyuna duyurmaya çalıştıklarını dile getirmişlerdi.

Susurluk Belediyesi'ne ve Nurettin Güney'e sosyal medya hesapları üzerinden ulaşmaya çalışan köy halkına 'yorum yapma' engeli konuldu.

Güney'e bu ihaleden vazgeçmelerini ve sorunların çözümü için cevap bekleyen halka karşılık yaptırım engellemek oldu.

Farklı sosyal medya hesapları üzerinden bu engellemelere tepki gösteren bir yurttaş 'halkın sesini duymaya tahammülünüz yok mu? Neden halkı engelliyorsunuz?' diyerek tepki gösterdi.

İşte o tepki: