Umut Taştan

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Susurluk Belediyesi el değiştirerek AKP'den İYİ Parti'ye geçmiş ve başkanlık koltuğuna da Nurettin Güney oturmuştu. Nurettin Güney, altında imzasının olduğu bir ihale ile Sursurluk'a bağlı Demirkapı köyü halkını rahatsız eden bir adım attı.

Köy merkezinde yer alan ve köy halkı için değeri olan bir araziyi Balıkesir'de AKP'de uzun süre çalışmış bir isim olan Yusuf Şanal'ın damadına yıllık 2 bin liraya kiraladığı ortaya çıktı.

Demirkapı köyü sakinlerinden Türker Birgül, bir çok defa Belediye Başkanı Nurettin Güney ile iletişim kurmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Birgül, Susurluk Belediyesi el değiştirdikten sonra gerek kendi köyleri gerekse diğer köylerden bir çok arazinin belediye borçları nedeniyle satıldığını, fakat köy sakinleri için önemli olan bu arazinin ihalesinden haberleri olmadığını dile getirdi.

Birgül'ün Toplumsal'a yapmış olduğu açıklamalar şu şekilde:

Susurluk Belediyesi daha öncesinde AKP'deydi. Son seçimde İYİ Parti'ye geçti. Belediyenin borçları nedeniyle bir kısım arazi satıldı köylerden, bizim köyden de satıltı. Buna bizim sesimiz çıkmadı. Neticede devletin devlete borcu var, araziler satıldı. Bu satışlarla birlikte bir ihale daha yapılmış ve bu ihaleden köy muhtarının da köylünün de haberi yok. Bilgi verilmemiş bir açıklama yapılmamış. Yapılan ihalede tam olarak köyün içinde, ortasında diyeyim daha doğrusu.

Bizim için tarihi ve kültürel bir alan olan bir araziyi 3'üncü bir şahısa 3 yıllığına kiraya vermiş. 18.500 metrekarelik bir alanı yıllık 2 bin TL'den 3 yıllığına toplam 6 bin TL'ye kiraya verilmiş.

Biz köy halkı olarak itirazımızı yaptık. Neden haberimiz olmadığını sorduk. Diyalog ile çözmeye çalıştık. Belediye Başkanı köyümüze geldi ve bizimle dalga geçer gibi konuştu, 'bir yılı zaten gitti kadı 2 yıl, sonrasında sizin olur' dedi. Biz temaslarımızı devam ettirdik ama kendisi hiçbir şekilde geri adım atmıyor. Bizde sesimizi basın ve sosyal medya yolu ile duyurmaya çalışıyoruz. İhalenin iptali için dava açtık. Yargı sürecimizde devam ediyor.

İhaleyi incelediğimiz zamanda arazinin ilanda belirtilen maddelere uymayan Oğuz Altınok'a verilmiş olduğunu görüyoruz. İhaleyi alan Altınok'un kayınpederi Yusuf Şanal, 2009 yılında Balıkesir AKP il yöneticiliği yapmış, Altıneylül Belediye başkan aday adayıydı olan biri. Eski AKP'li belediye başkanı ile ihalalerden dolayı sıkıntılar yaşamış davalık olmuş. İhalenin veirldiği kişi de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne başlı iştirak bir şirkette Makina mühendisi olarak eşiyle birlikte çalışıyor. Kendisine bu işi ayarlayan yine kayınpederi Şanal'dır.

Demirkapı köy halkı mücadelelerini sürdüreceklerini dile getiriyor ve Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney'in bu karardan vazgeçmesinde ısrar ediyorlar.

BÖYLE 'KAMU YARARI' MI OLUR?
Hukuki süreci devam ettireceklerini ve vazgeçmeyeceklerini söyleyen köy halkı, Başkan Güney'den şu soruların yanıtlarını istiyor:

1- 18.02.2020 günü Demirkapı Mahallesi 1772 Parsel 18.504 Metrekare Tarla kiralaması ihalesinde dayanak olarak gösterdiğiniz (23.10.2005 tarih ve 25972 sayılı nüshasında yayımlanan Maliye Bakanlığı 300 sayılı ‘’Milli Emlak Genel Tebliği’’) göre;

Kiralama talebinde bulunanlarda aşağıdaki şartlar aranır.

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Medenî hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,

c) Çiftçi olmak,

d) Aile başkanı olmak,

e) En az üç yıldan beri sürekli olarak o köyde ya da beldede ikamet etmek (Ancak, 2510 sayılı İskân Kanunu ile ek ve değişikliklerine göre tarımsal yerleşime tabi tutulanlarda üç yıllık oturma şartı aranmaz),

f) Topraksız veya yeterli toprağı olmamak.

Olarak sıralanmıştır. Buna göre ihaleyi alan Oğuz Altınok bu şartlara haiz midir?

2- Köy Halkı ihaleden bilgilendirilmiş midir? Yapılan ihaleye kaç kişi katılmıştır?

3- İhalede ‘’Kamu yararı gözettiğinizi’’ beyan ediyorsunuz. Peki Aynı Mahallede Belediyenin SGK Borçlarına karşılık verdiğiniz 1145 Parseldeki arazi ile bu ihalede verdiğiniz 1772 Parseldeki arazi arasında nasıl bir fark vardır ki kiralama bedelleri birbirinden farklıdır?

4- İhalede ‘’Kamu yararı gözettiğinizi’’ beyan ediyorsunuz. Peki 18.504 Metrekarelik bir arazi için yıllık 2.000 TL kiralama bedeli komik bir rakam değil midir?

5- Susurluk parkında Demirkapı Köyü Muhtarı, Azası ve bir vatandaşın olduğu bir ortamda, Belediye Encümeni Ömer Öztürk ‘’İhale esnasında Belediyedeki görev değişikliğinden dolayı tebligatı atlamışız’’ demiştir. Bu ihalenin yasal veya ahlaki olması için geçerli bir sebep midir?

6- Köy Halkının itirazları üzerine Belediye Başkanı olarak köye gelerek arazinin başında ‘’Ya Muhtar ihale 3 yıllık, 1 yıl gitti 2 yıl kaldı. Sonra size veririz’’ derken; Siz Kamuya ait arazileri kafanıza göre istediğinize, istediğiniz gibi verebileceğinizi mi düşünüyorsunuz yoksa Köylüğü cahil, iş, kanun bilmez mi sanıyorsunuz? (Kaldı ki kanunen 3 yılın sonunda öncelik hakkı şu anki kiracının olacakken)

7- Madem her şeyin yasal olarak ve kamu yararı gözeterek yapıldığına eminsiniz, 24.09.2020 günü Köy muhtarı ve beraberindeki bir heyeti ihaleyi alan şahısları Belediyeye davet ederek orta yol bulunması için neden bir araya getirdiniz?

8- Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 23 Milyonluk Lunapark ihalesini bile iptal ederken, Köy halkının bu kadar tepkisine rağmen 6 Bin Liralık ihaleyi iptal etmemedeki ısrarınız nedir?

9 - İhaleyi alan kişinin Büyükşehir iştiraki olan bir yerde Makine Mühendisi olması, Kayınpederinin Bir partinin Balıkesir İl Yönetiminde ve hatırı sayılır biri olması, hatta 2009 yerel seçimlerinde bir partinin Altıeylül İlçesi Belediye Başkan Aday Adayı olması, hatta ve hatta bu şahsın büyük bir iş insanı olmasının bir etkisi var mıdır?