Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası koronavirüs salgınının Türkiye'deki seyriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

ABD’li ilaç firması Alexion’un Türkiye’de ve Rusya’da 2010-2015 yılları arasında ürettiği “Soliris” adlı ilacın satışını artırmak için Türkiye ve Rusya’da rüşvet verdiğinih açıklanmasına ilişkin de ilk kez konuşan Koca, “Bir Amerikan ilaç şirketinin, ürettiği ilacın daha yaygın kullanılması amacıyla rüşvet verdiği iddia ediliyor. Bu itham ve iddialarla ilgili bakanlığımız soruşturma yürütmektedir. Bakanlıktan istifa eden ya da yer değiştiren yöneticilerin, aslı olmayan iddialarla ilişkilendirmeyi doğru bulmuyorum. Bunlar bakanlığın rutin işleyişi içinde doğaldır” açıklamasında bulundu. 

İLGİLİ - Sağlık Bakanlığı'nda dev rüşvet skandalı

NE OLMUŞTU?
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, düzenlediği bir raporda “Alexion Pharmaceuticals” isimli ABD menşeili bir ilaç şirketinin kendisine ait ‘Soliris’ markalı ilacın yaygın satışının yapılabilmesi için Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin yetkili makamlarına rüşvet dağıttığı açıklamıştı.

2013-2016 yılları arasında Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan eski AKP Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, kendi döneminde gerçekleştiği iddia edilen rüşvet olayıyla ilgili soruşturma yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç ihbarında bulunmuştu.