Toplumsal Ankara

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), ABD’li ilaç firması Alexion’un Türkiye’de ve Rusya’da 2010-2015 yılları arasında ürettiği “Soliris” adlı ilacın satışını artırmak için Türkiye ve Rusya’da rüşvet verildiği iddiaları üzerine ve dağıtılan rüşvet nedeniyle firmaya kesilen 21 milyon dolar para cezasının ardından harekete geçti.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR
HKP avukatları, eski Sağlık Bakanları Recep Akdağ, Mehmet Müezzinoğlu, Eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarları Prof. Dr. Nihat Tosun, Prof. Dr. Eyüp Gümüş ve 2010-2015 yılları arasında “Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu”nda yer alan yetkililer hakkında TCK’nin 252’inci maddesi “Rüşvet” suçu işledikleri gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

PROFESÖR TANIK OLARAK DİNLENSİN
HKP avukatları suç duyurusunda sonuç ve istem bölümünde EACPT Onursal Başkanı, Türkiye Akılcı İlaç Kullanım Platformu Başkanı, Prof. Dr. F. Cankat Tulunay’ın da tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

HKP avukatları suç duyurusunun sonuç ve istem bölümlerinde şu ifadelere yer verdi:

Siyasi bir parti olan Müvekkilin suçtan zarar gördüğü açıktır. Zira: “Rüşvet verme ve alma suçları, kamu idaresinin güvenilirliğine ve işleyişine karşı suçlar arasında yer aldığından, genel olarak mağduru tüm toplumdur.” (Doç. Dr. İbrahim ŞAHBAZ, Yargıtay 22. Ceza Dairesi Başkanı, Ankara 2016, Cilt 2, S. 2893) Yukarıda açıklanan ve Cumhuriyet savcılığınca re’sen araştırılacak sebeplerle ki bu araştırmaya EACPT Onursal Başkanı, Türkiye Akılcı İlaç Kullanım Platformu Başkanı, Prof Dr. F. Cankat TULUNAY’ın tanık sıfatıyla dinlenmesi talebimiz dâhildir, Şüphelilerin eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu ve ilgili kanunda belirtilen suçtan yargılanıp cezalandırılmaları amacıyla haklarında gerekli soruşturmanın yürütülerek iddianame düzenlenmek suretiyle Kamu Davası açılmasını müvekkil Parti adına talep ederiz.

RÜŞVET VERDİKLERİNİ AÇIKÇA İTİRAF ETTİLER
Suç duyurusundan ardından HKP Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Av. Ayça Okur Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Ayça Okur Alexion’un ABD’de yargılanarak ceza aldığını hatırlatarak ,“Evet, Kamuoyuna bir bilgi daha sunalım; Halkın Kurtuluş Partisi olarak bugün bir suç duyurusunda daha bulunduk. Bugünkü suç duyurumuzun konusu Rüşvet. Sağlık Bakanlığı yapmış olduğu dönemde Mehmet Müezzinoğlu ve Recep Akdağ ABD menşeli bir ilaç firmasının ilacı olan Soliris isimli ilacın Türkiye’de satılması için ABD’li yetkililerden, ilaç firmasından rüşvet almıştır. Bunu net söyleyebiliyoruz. Net söylememizin sebebi de bu şirket yetkililerinin ABD’de yargılanarak rüşvet vermekten dolayı hüküm giymeleridir. Bu yargılamada Türkiye yetkililerine rüşvet verdiklerini açıkça itiraf etmişlerdir” ifadelerine yer verdi.

'EMPERYALİSTLER DE ACIMA YOKTUR'
Okur açıklamasının devamında, “Bildiğimiz gibi ABD Emperyalistleri ve AB Emperyalistleri’nde acıma yoktur. Onların iktidarı olan elleriyle iktidara getirdiği AKP iktidarında hele hiç acıma yoktur. Onların tanrısı para tanrısıdır. ABD’de 1 dolara mal ettikleri ilacı ve insan sağlığı için çok değerli, çok önemli bir ilacı Türkiye’de 1.000 dolara satmaktadırlar. Ve bu satışın gerçekleştirilmesi içinde Sağlık Bakanlığı’na, Müsteşar’larına ve ilaç kurumu yetkililerine rüşvet verdikleri aşikârdır. Çünkü itiraf etmişlerdir. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını savunmakla iktidara geldiğini söyleyen iktidar rüşvet yemekten çekinmemiştir. Biz bu nedenle bu yolsuzluk işlemlerinin peşindeyiz. Suç duyurumuzu bu nedenle gerçekleştirmiş olduk. Tarihe notumuzu düşmüş olduk” dedi.