Toplumsal Haber Merkezi

OHAL KHK’ları ile ihraç edilen ve 4 yılı aşkın süredir Ankara’nın Yüksel Caddesi’nde ‘işimizi istiyoruz’ diyerek eylem gerçekleştiren Yüksel Direnişçileri hakkında Kamu Emekçileri Cephesi’nden (KEC) açıklama yapıldı.

Yüksel Direnişçilerinden öğretmen Acun Karadağ, Nazan Bozkurt, Mehmet Dersulu ve Düzce Direnişçisi mimar Alev Şahin ‘yoğun eylem yapmak’ gerekçesiyle 136, kaçma şüphesi gerekçesiyle tutuklanan Nuriye Gülmen ise 146 gündür cezaevinde. Yüksel Direnişine destek verdiği için tutuklanan Sibel Balaç ise 2018 yılından bugüne tutuklu bulunuyor.

KEC, direnişçilerin tutuklanmalarına, verdikleri mücadeleye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “OHAL ilan edip KHK’lar ile yüz binlerce kamu emekçisi açlığa mahkum edildiği, sokakta yaprak kımıldamadığı zamanlarda Nuriye Gülmen’in ‘işimi geri istiyorum’ diyerek sokağa çıkması ile başlayan direniş 1532 gündür sürüyor” denildi.

'KHK ZULMÜNÜ YERLE BİR ETTİ'
Gülmen’in 324 gün sürdürdüğü açlık grevine ilişkinde ifadelere yer verilen açıklamada “KHK zulmü yerle bir edilmiş, dünyaya direnişi duyurmuş, kamu emekçilerinin umudu olmuştu. Gözaltı, tutuklama, taciz ve işkencelerle geçen 1532 gün, yılmadan, durmadan, boyun eğmeden geçen onurlu duruşun, cesaretin, direnmenin, umut olmanın adını kazıdı mücadele tarihimize” ifadelerine yer verildi.

KEC, yaptığı açıklamada Yüksel Direnişçilerinin sadece kendileri için değil, Türkiye’de adalet talebi olan herkesin çağrılarına kulak vererek mücadelerini yürüttüklerini belirtti. Direnişlerin dayanışmasının yaratıldığını belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'ADALET İSTEDİLER, ADALET TALEPLERİNE DESTEK VERDİLER'

OHAL Komisyonu kapatılsın, KHK’lar iptal edilsin diyerek sadece kendileri için değil, tüm ihraçlar için seslerini yükselttiler. Farklı illerde farklı alanlarda direnen kesimlerle bir araya gelecek direnişlerin dayanışmasını yarattılar. Maden direnişleriyle, işten atılan işçilerle, depremde zarar gören halkla; nerede baskıya, zulme uğrayan varsa orada oldular. Adalet istediler, adalet talebine destek verdiler.

Direnişlerin dayanışmasından korkan AKP faşizmi, Direnişler Meclisi’ni terörize ederek saldırdı. Aynı zamanda Direnişler Meclisi emekçisi de olan Yüksel Direnişçilerini tutukladı.

Faşizm, Yüksel Direnişini bitirmek için her yolu denedi. Direnişçileri terörize ederek komplolar kurdu. Yüzlerce kez gözaltına aldı, göz kemiklerini kırdı, her türlü işkenceyi uyguladı. Tutukladı ancak yine de bitiremedi. Bütün direnişçileri tutuklasa da direniş destekçileri alanı boş bırakmadı, mücadeleyi sürdürdü.

ÖĞRETMEYE DEVAM EDİYORLAR

Yüksel Direnişçilerine hapishanelerde de işkenceler devam etti. Mehmet Dersulu’nun havalandırma ve iletişim hakları engellendi, gardiyanlarca saldırılara uğradı. Çeşitli kronik hastalıkları olan Acun Karadağ’a ilaçları bir süre verilmeyerek sağlığı riske atıldı. Aynı zamanda kalp pili ile yaşayan Acun öğretmenin son süreçte tansiyonu sürekli çıkmakta, dilaltı ilaçları kullanmaya başlamıştır. Nazan Bozkurt’un gönderdiği mektuplar alıcılara iletilmedi. Keyfi ve hukuksuz uygulamalara maruz kalan direnişçiler, boyun eğmeden öğretmeye devam ediyorlar.

Öğretmen Sibel Balaç, Yüksel Direnişine destek olduğu için Aralık 2018’den bu yana tutsak. Sibel öğretmen daha önce 3 kulak ameliyatı geçirmiş, kulağındaki tümörü aldırmıştır. Bir kulağı işitmemektedir. Kulağından ameliyat olduktan sonrasında oluşan kireçlenme tedavi edilmediği durumda beyne doğru ilerlemekte ve felç etkisi yaratacak risktedir. Tutuklandığından bu yana tedavisi engellenmektedir. Hasta tutsak, Yüksel Direnişinin bir parçası Sibel Balaç, tahliye edilmelidir.

DİRENİŞÇİLER 2'NCİ KEZ HAKİM KARŞISINA ÇIKIYOR
Yüksel Direnişçilerinin ilk duruşması 9 Aralık’ta Ankara Adliyesi’nde görülmüştü. Çeşitli cezaevlerine sevk edilen direnişçiler mahkemeye ‘pandemi’ gerekçesiyle getirilmemişti. İlk duruşma sonrasında Mahmut Konuk ve ihraç kamu emekçisi Armağan Özbaş tahliye edilmişti.

Yüksel Direnişçilerinin 2’nci duruşması ise 27 Ocak’ta Ankara Adliyesi 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Bir diğer Yüksel direnişçisi Nuriye Gülmen’in ise 5 Şubat’ta Çağlayan Adliyesi’nde hakim karşısına çıkacak.

Yüksel Direnişine destek verdiği için 2018 yılından beri tutuklu bulunan Sinem Balaç’ın duruşması da 3 Şubat’ta Ankara Adliyesi’nde görülecek.