Dünya Ekonomik Forumu'nun 146 ülkede "ekonomik katılım ve fırsat", "eğitimsel kazanımlar", "sağlık ve hayatta kalma" ve "siyasi yetkilendirme" olmak üzere 4 temel alanda cinsiyet eşitsizliğinin değişimini ölçtüğü Küresel Cinsiyet Farkı 2023 Raporu dün yayımladı. 

Rapora göre, dünyada cinsiyet eşitsizliğini gidermek için sağlanan ilerlemenin hızı yaşanan çeşitli krizler nedeniyle büyük ölçüde yavaşladı. Cinsiyet eşitsizliği, geçen yıla göre sadece yüzde 0,3 kapandı. Raporun yayımlanmaya başladığı 2006 yılında bu yana ise sadece yüzde 4 iyileşme kaydedildi. Eşitsizliğin giderilmesine yönelik ilerleme mevcut hızda devam ederse farkın ancak 131 yıl içinde kapanacağı öngörüldü. Ülkeler arasında cinsiyet eşitliği en yüksek İzlanda'da olurken en düşük ise Afganistan'da oldu. Türkiye ise 129. sırada yer aldı.

Dünya çapında kadınlar iş gücüne erkeklere göre daha yüksek oranda katılım sağlamasına karşın bu yıl küresel iş gücünün yüzde 41,9'unu kadınlar oluşturdu. Kadınların kıdemli liderlik pozisyonlarındaki oranı ise yüzde 32,2 ile erkeklere göre 10 puan daha düşük. (AA)