Toplumsal Haber Merkezi

Muğla'nın incisi Bodrum'daki Demirbükü ormanlarında yaşananları geçtiğimiz günlerde gündeme getirmiştik.

Toplumsal'ın “Bodrum'da orman ranta kurban ediliyor" başlığını taşıyan haberinde MESA’nın bu bölgedeki inşaat projesinin Demirbükü ormanlarını yok olmakla tehdit ettiğine yer verilmiş, şimdiye kadar binlerce ağacın kesildiği projede imar planında yüzde 20 olarak kullanılması gereken konut alanı da yüzde 30 olarak kullanıldığı belirtilmişti. Ayrıca Toplumsal'a konuşan Bodrum sakinlerinin de projeye “Geçmişimiz yok ediliyor” diye tepki gösterdiğini aktarmıştık.

Projenin yürütücü firması Mesa, söz konusu haberimize ilişkin bir açıklama yaptı. Mesa açıklamasında “Bodrum'da orman ranta kurban ediliyor başlıklı haber, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verdi.

Mesa Şirketler Grubu'ndan gelen düzeltme açıklaması aynen şöyle:

"Bodrum'da orman ranta kurban ediliyor" başlıklı haber, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Projenin tasarım sürecinde MESA, 7 mimarlık ofisinin katıldığı bir yarışma düzenledi. Yarışmayı, “doğaya karışan mimari” yaklaşımıyla geliştirdikleri yazılım ile yurt içinde ve yurt dışında birçok başarılı projeye imza atmış Erginoğlu & Çalışlar kazandı. Yazılım sayesinde zeytin ve çam ağaçlarının konumu belirlendi ve yapılar doğal bitki örtüsü gözetilerek konumlandırıldı. Arazide bulunan 2350 adet zeytin ağacı inşaat sonunda arazi içinde yeniden konumlandırılmak üzere farklı bir alana taşındı. İddia edildiği gibi proje alanındaki ağaçlar kesilmemiş, tamamen koruma amacıyla başka bir alana transfer edilmiştir. Proje 200.697 m2’lik bir arazide 50.000 m2 emsal alan kullanılarak tasarlandı. Projede yeşile ayrılan alan ise 140.000 m2 büyüklüğündedir. İlgili yazınızda iddia edildiği gibi yeşile ayrılan alan imar yönetmeliğindeki oranın altında değil, çok üzerindedir. Son olarak, projenin mühürlendiği iddiaları da kesinlikle asılsızdır. Bu alandaki yapılarımıza ilişkin hiçbir mühürleme, durdurma ya da yıkım kararı söz konusu olmadı. Bu süreçte MESA Bodrum Demirbükü projesinin adının bu konuya karışmasının nedeni ikinci iskeledir. Projede halihazırda izinlerini alınan ve tamamlanan bir iskele vardı. İkinci iskele için de izin süreci devam ederken iskelenin yapımı tamamlandı. Ancak iskelenin o dönemde henüz izni tamamlanmadığı için iskelenin mühürlenmesi söz konusu oldu ve hemen yıkımı gerçekleştirildi. İzin süreci tamamlandığında ikinci iskele yeniden inşa edilecektir.

Mesa Şirketler Grubu