Selçuk Arslan - Muğla

Muğla'nın incisi Bodurm'da, Mesa Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mert Boysanoğlu’nun özel yazılım geliştirerek arazi üzerindeki zeytin ve çam ağaçlarını koruyacaklarını belirten açıklamasının aksine inşaatı devam eden projede binlerce ağaç kesildi.

MESA’nın projesi Demirbükü ormanlarını yok olmakla tehdit ederken, yasalarla koruma altına alınan zeytin ağaçları proje kapsamında kesiliyor. Şuana kadar binlerce ağacın kesildiği projenin imar planında yüzde 20 olarak kullanılması gereken konut alanı da yüzde 30 olarak kullanılmış. Çevreciler ise projeye “Geçmişimiz yok ediliyor” diyerek tepki gösterdi,
 
Başta İstanbul olma üzere inşaat sektöründe iki yıldan bu yana yaşanan durgunluk nedeniyle  büyük gayrimenkul firmalarının Muğla’da yatırıma soyunmasıyla İstanbul’daki rekabet Bodrum’a taşındı. Rekabet nedeniyle firmaların yoğun ilgi gösterdiği Bodrum Gölköy Mahallesinde yer alan Demirbükü ormanları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı olan ormanda MESA Bodrum’un 200 bin metrekarelik arazi üzerinde inşa edilen projesi doğaya ciddi zararlar vermekte.

Mesa Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mert Boysanoğlu’nun özel yazılım geliştirerek arazi üzerindeki zeytin ve çam ağaçlarını koruyacaklarını belirten açıklamasının aksine inşaatı devam eden projede binlerce ağaç kesildi. 210 rezidans, 50 villa ve bir de butik bir otelin inşa edileceği  Demirbükü ormanları büyük risk altında. Bodrum doğasının yok edilmesi girişimini yakından görmek ve fotoğraflamak için MESA’nın şantiyesine girdiğimiz andan itibaren her tarafta iş makinelerinin kazı yaptığı bir durumla karşılaştık. Proje alından doğal taş çıkarmak için ormanlık alanın her tarafında kazılar yapılmış. Projede yer alan villaların yaklaşık yüzde 60’nın yapımı bitmiş durumda. Doğa tahribatını ve ağaç kesimini gizlemek amaçlı yapılar az az inşa ediliyor.  İnşaatına başlanan yapılar bittikten sonra yeni binaların  temeli atılıyor. Projenin sol tarafında butik otel için ayrılan arazide her hangi bir çalıma yapılmazken, arazinin etrafı yüksek duvarlarla örülmüş.  Alınan bilgilere göre projede  rezidans ve villaların yapımı bittikten sonra alandaki ağaçlar kesilerek butik otelin yapımına başlanacak.

Mühürlenen projeye devam ediliyor
MESA’nın ‘doğa dostu’ olarak lanse ettiği projede imar planlarında da uymadığı iddia edildi. İmar planında yüzde 20 olarak kullanılması gereken konut alanı yüzde 30 olarak kullanılmış. Ayıca MESA’nın projesi Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bodrum koylarında yaptığı denetimlerden geçememiş ve projede imara aykırılık tespit edilmişti. Mühürlenen projeler arasında yer alan MESA Gölköy (Demirbükü) projesi için gerekli adımları atmayan firma, projeye devam ederek doğa katliamına davetiye çıkarıyor.
 
“Geçmişimiz yok ediliyor”
Bodrum’un doğasına zarar veren mega projeler çevrecilerin tepkisine neden oldu. Konuyu gazetemize değerlendiren Muğla Çevre Platformu (Muçep) Bodrum Meclisi Eş Sözcüsü ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Güney Şirin, Kentin betonlaştığına dikkat çekere “Bizler ekoloji örgütleri ve Kent konseyi olarak bu tür projelerin Bodrum’u Bodrum olmaktan çıkarıp hızla beton kente doğru götürdüğünü görüyoruz. Bodrum’un doğal ve kültürel alanlarında rantsal projelerin hızla artması aslında şehrin gürültüsünden kaçanlar için de geldikleri yerleri aratmaz hale gelmesine yol açacağının bilinmesini de istiyoruz. Doğal ve kültürel alanlarımızı korumakta ısrarcıyız. Halkımızı Bodruma sahip çıkmaya çağırıyoruz. Sevdiğimiz, uğruna göç ettiğimiz, geçmişimiz yok ediliyor” dedi. 

Ahmet Aras’ın 12 projede eli kolu bağlı! 
Bodrum’da doğa dokusu ve tarihi yapısı İle bilinen Aspet başta olmak üzere Gündoğan ve Yalıkavak’da 12 büyük betonlaşma projesi mevcut. Bu 12 projeden yüzde 60 Turizim ve Çevre Şehircilik Bakanlığı sorumlu. Seçimlerde kaçak yapı İle mücadeleyi ilk sıraya koyan Ahmet Aras, ancak Bodrum’un değişik koylarındaki devasa projeler de yaptırım gücü elinde değil. Bu Projeler Nef, Bolviara, Mesa, Türyap, Four sesons, Deniz Gyo gibi otel ve gayrimenkul yatırımlarından oluşuyor.
Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kaçak olduğu tespit edilen Nef Reserve Yalıkavak’ta yıkım işlemi gerçekleştirmeyen NEF firması da yeni projesine Demirbükü’de start verdi.  Büyük firmaların kıskacında kalan Demirbükü ormanlarını büyük tehlike bekliyor.