Toplumsal Haber Merkezi

İstanbul Valiliği'nin Gaziosmanpaşa ilçesi Karayolları mahallesinde bulunan cemevinin kamu arazisine yapıldığı iddiasıyla tazminat istediği davada karar çıktı.

Valilik, üzerinde cemevi bulunan hazine arazisinin ‘işgal edildiği’ iddiasıyla Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nden ecrimisil (gayrimenkulün, sahibinin izni olmaksızın kullanılması sonucu oluşan tazminat hakkı) istedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de konuyu yargıya taşıdı. İstanbul Valiliği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ne açtığı ecrimisil davasını kaybetti.

6. İdare Mahkemesi'nde görülen duruşmada mahkeme, cemevinin, “inanç ve kültür hizmeti yürüttüğüne, bunun kamusal bir hizmet olduğu" yönünde karar verdi.

Kararda, dava konusu hazineye ait ecrimisil istemine konu alanın 'cemevi binası olarak kullanıldığı, kullanım şekli itibari ile kurumsal ve ticari bir kullanım olmadığı, kamu arazisinin yine kamunun hak ve menfaati için inanç ve kültür hizmetlerinin ifası kapsamında, davacı dernek tarafından bir nevi kamusal hizmetin yürütüldüğü alan olarak kullanıldığı, kullanım niteliğinin toplumsal etkileşim ve dayanışmanın teminini kapsar şekilde kamusal fayda içerdiği' ifade edildi.

VALİLİĞİN İSTİNAF BAŞVURUSU REDDEDİLDİ
İstanbul Valiliği bu karardan sonra istinaf yoluna başvurarak Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin hazine yerinde fuzuli şagil olduğunu ecrimisilin 336 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinin 5. Maddesinin 3. Fıkrasına uygun olarak taşınmazın emlak vergi değerinin yüzde üçünden az olmayacak şekilde belirlendiği, iddialarıyla kararın kaldırılması ve davanın reddine karar verilmesini istedi.

Mahkeme istinaf başvurusunun reddine karar verdi.