KDP Başkanı Mesud Barzani’nin Şırnak ziyaretiyle başlayan tartışma, iç siyasette giderek büyüyor. Barzani’nin beraberindeki özel korumaların uzun namlulu silahlarla Türkiye topraklarında görüntülenmesi, kamuoyunda büyük tepki çekmiş; görüntüler sosyal medyadan siyaset dünyasına kadar geniş bir alanda tartışma yaratmıştı.

Eleştirilerin ardından Cumhurbaşkanı danışmanlarından muhalefet partilerine, sivil toplum kuruluşlarından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye kadar pek çok isim art arda açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Türkgün gazetesine verdiği röportajda söz konusu görüntüleri sert bir dille eleştirerek, bunun “Türkiye'nin egemenlik hassasiyetleriyle bağdaşmadığını” söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Yabancı üniformalı askerlerin uzun namlulu silahlarla ortalıkta dolaşmaları tek kelimeyle rezalettir. Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik hak ve hukuku çiğnenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin itibarına taammüden saldırıdır.”

Bahçeli’nin bu çıkışının ardından Barzani’nin ofisi de dikkat çekici bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Bahçeli’ye yönelik,

“Allah’ın kendisine hidayet verdiğini, ırkçılıktan vazgeçtiğini sanıyorduk. Ancak görünen o ki hâlâ eski Bozkurt; sadece koyun postuna bürünmüş.”
ifadeleri kullanıldı.

Gerilimin ardından gözler Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrildi. Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada hem görüntülere hem de Bahçeli'yi hedef alan bu açıklamalara tepki gösterdi. Barzani’nin adını anmadan yaptığı değerlendirmede Erdoğan, uzun namlulu silah taşıyan koruma görüntüleri için:

“Bu tür manzaralar bizi rahatsız eder.”

dedi.

Özgür Özel: “Asgari ücret 39 bin lira olmalı”
Özgür Özel: “Asgari ücret 39 bin lira olmalı”
İçeriği Görüntüle

Barzani cephesinden Bahçeli’ye yöneltilen ifadeler için ise Erdoğan şu sözleri kullandı:

“İttifak ortağımız MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi hedef alan dünkü saygısız ve hadsiz açıklamaları asla tasvip etmiyor, kabul edilemez buluyoruz. Gerek parti sözcümüz gerekse Dışişleri Bakanlığımız, rahatsızlığımızı açıkça dile getirmiş, gerekli diplomatik adımlar atılmış, izahat istenmiştir.”