Bir milyondan fazla öğrenci 2 Haziran'da düzenlenecek Liselere Giriş Sınavı'nda (LGS) ter dökecek. Sınavın stresi ise sadece sınava girecek öğrencileri değil, ailelerini de etkiliyor. NLP Uzmanı ve Zihin Eğitmeni Burak Dalgül, “Sınavı çocuklar için sakın ölüm kalım meselesi haline getirmeyin. Unutmayın, hiçbir sey çocuğunuzdan daha kıymetli değil. Çocuk için bu süreç zaten çok stresliyken bir de ekstra anlam yüklemeyin bu sınava” dedi.

Anneler ve babalar sınava girecek çocuklarına karşı nasıl davranacağı konusunda kafa karışıklığı yaşarken, kendi stresleriyle baş etmenin yollarını da arıyor. Uzmanlara göre bu durumda olan ailelerin yapacakları en önemli şey, hem kendileri hem de çocuklarının iyiliği için duygularının  kontrolü elden bırakmaması… 

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan NLP Uzmanı ve Zihin Eğitmeni Burak Dalgül, şunları kaydetti.  

“BU SINAVA EKSTRA ANLAM YÜKLEMEYİN”

“Sınavı çocuklar için sakın ölüm kalım meselesi haline getirmeyin. Unutmayın, hiçbir sey çocuğunuzdan daha kıymetli değil. Çocuk için bu süreç zaten çok stresliyken bir de ekstra anlam yüklemeyin bu sınava. LGS, Türkiye’deki öğrencilerin lise, devamında üniversite hatta mesleki hayatlarının belirleyicisi olmasından dolayı büyük bir dönüm noktası. Bu nedenle, bu sınavın öğrenciler ve ebeveynler üzerinde büyük bir stres yaratması ilk etapta çok anlaşılır bir durum. İlk olarak, stresin kaynağını anlamak sınav sürecinin tamamının doğal ve keyifli bir şekilde deneyimlenebilmesi için çok önemli.

“YÜKSEK BEKLENTİLER NEDENİYLE STRES YARATIR”

LGS gibi sınavlar, yüksek beklentiler ve belirsizlik nedeniyle büyük bir stres yaratır. Öğrenciler ve ebeveynler, sınavın sonuçlarının gelecekleri üzerindeki potansiyel etkilerini düşündükçe kaygılanırlar. Aslında mevcutta var olan tüm sınavlar öğrencinin ne kadar iyi düzeyde ezberlediğini ölçse de bu duruma en akıllıca, zekice ve fark yaratacak yaklaşım; gerçek anlamda öğrenmeyi tercih etmek olur.

“SORGULAMADIĞIMIZ HİÇBİRŞEYİ ANLAYAMAYIZ”

Bu hayatta başarılı olmak istediğimiz alan her ne olursa olsun sorgulamadığımız hiçbir şeyi anlayamayız. Anlayamadığımız hiçbir şeyi öğrenemeyiz. Bu noktada sorgulamadan, anlamadan, öğrenmeden sadece ezber yapmak, öğreniyormuş taklidi yapmaktır. Yani; öğrenmek yerine ezberlemek kişinin kendisine yaptığı en büyük hiledir. Şu söyleyeceğimi her öğrencinin ve ebeveynin gerçek anlamda duymasını istiyorum; ezberlemek en zor, en meşakkatli, en acılı ve en stresli olan yoldur. Fakat gerçek anlamda öğrenmek en keyifli, en eğlenceli, en rahat hatta sıfır stresin olduğu en kolay yoldur.

“SORGULAYARAK ANLAYAN VE ÖĞRENEN ÖĞRENCİNİN ZİHNİ SAKİN OLUR”

Bunun altında yatan ana sebep aslında çok basittir. Ezberlediğiniz bir şeyi aklınızda tutmak ve sınava kadar hatırlamaya çalışmak büyük bir stres kaynağı yaratır. Halbuki sınavda cevaplanacak sorular Türkçe, Fen Bilgisi, Matematik, İngilizce, İnkılap Tarihi gibi farklı alanlar bile olsa bu derslerin içeriğini sorgulayarak anlamış ve öğrenmiş bir öğrencinin zihni çok sakindir.

“BU SINAV ÇOCUĞUNUZUN DEĞERİNİ BELİRLEMEZ”

Sınav sonucu her ne olursa olsun öğrencilerin ve ebeveynlerin sınavın sonuçlarına dair perspektiflerini önceden değerlendirmeleri çok önemli. LGS sınavı, evet önemli bir sınav! Fakat bu sınav sonucu bir öğrencinin değerini veya geleceğini tanımlamaz. Tanımlayamaz! Öğrenciler ve ebeveynler, tüm sınavların ne kadar iyi ezberin yapılıp yapılmadığını ölçtüğünü bu nedenle her zaman sorgulayarak ve anlayarak yapılan öğrenmenin gelişmek için en muhteşem yol olduğunu hatırlamalılar.

“ZİHİNLERİNİ ETKİN KULLANMAK MUHTEŞEM DENEYİMİN ANAHTARI”

Bir gün tüm okullarda zihinlerini etkin kullanarak sorgulayarak gerçek anlamda öğrenen öğrencilerin hatta her anlamda nitelikli bireylerin yetişeceği günler çok yakındır. Bu sadece sınavlarda başarılı olmak için değil, aynı zamanda öğrencilerin tüm yaşamları boyunca muhteşem ötesi bir deneyim yaratmalarının anahtarıdır.

STRESLE BAŞA ÇIKMA ÖNERİLERİ

Zihni dinlendirmek oldukça önemli,sınava birkaç gün kala ders çalışmayı bırakıp vaktinizi kafanızı rahatlatmaya ayırın. Yapabileceğinizin zaten en iyisini yapacağınızı unutmayın, kendinizi baskı altında hissetmeyin. Aileler de çocuklarına, bu sınavda başarısız dahi olsalar çocuklarının yanında olacakları güvencelerini vermesi çok önemli. Bu sınava girecek öğrenciyi rahatlatacak, üzerindeki baskıyı kaldıracaktır.”