Toplumsal Haber Merkezi

İlk olarak Çin'in Vuhan kentinde tespit edilen yeni tip koronavirüsün sınırı Çin'i aşıp dünyayı sardı. Tüm kıtalara yayılıp 'pandemi' yani 'küresel salgın' haline gelen salgında şimdiye kadar 10 bin can kaybı yaşandı, 250 bin vaka bulunuyor.

İtalya vaka ve ölüm sayısında Çin'i geçerken, Çin'deki uzmanlar yeni vaka sayısını neredeyse sıfıra indirerek salgını kontrol altına almayı başardı. Koronavirüsle çetin bir savaş veren Çinli hekimler, tecrübelerinden tüm dünya doktorlarının ve sivillerin yararlanması için bir el kitabı hazırladı. Bu el kitabı, Türkiye'de de gönüllüler sayesinde 24 saatte Türkçeye çevirildi ve paylaşıldı.

İLGİLİ - Çarpıcı yorum: Onuncu günde vaka sayısında İtalya'yı geçtik!

İLGİLİ - Koronavirüsün matematiği: İlk ölüm gerçekte bin vaka demek...

'BU SAVAŞ DAHA YENİ BAŞLADI'
Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan hekimlerin hazırladığı el kitabının önsözünde, kitabın baş editörü Prof. Tingbo Lıang şu ifadeleri kullanıyor:

Bu eşi görülmemiş bir küresel savaş ve insanlık aynı düşmanla, korona virüs ile fakat yeni bir formuyla karşı karşıya bulunmakta. Ve mücadelenin verildiği ilk savaş alanı da askerlerimizin sağlık çalışanları olduğu hastaneler.

Bu savaşın kazanılacağından emin olabilmemiz için, öncelikle, gerekli deneyim ve teknolojiler de dahil olmak üzere, sağlık personelimizin yeterli kaynaklara sahip olduğundan emin olmalıyız. Ayrıca hastanelerin virüsün bizi yendiği yerler değil, bizim virüsü yendiğimiz savaş alanları olduğundan emin olmalıyız.

Bu amaçla, JackMa Vakfı ve Alibaba Vakfı, pandemi ile savaş halinde bulundukları ön saflardan yeni dönen bir grup tıp uzmanını bir araya getirmiştir. Tıp uzmanlarından oluşan bu grup, Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi (FAHZU) First Affiliated Hastanesi' nin desteğiyle, bu yeni korona virüsle klinik olarak nasıl başa çıkılacağı hakkındaki deneyimlerin paylaşıldığı bir el kitabını mümkün olan en hızlı şekilde hazırlayıp, yayınlamış bulunmaktadır. Bu el kitabı, bir referans kaynak olma amacı doğrultusunda, dünya çapında pandemiye karşı verilen savaşa katılmak üzere olan sağlık çalışanlarına salgına karşı tavsiyelerde bulunmaktadır.

FAHZU' nun sağlık personeline özel teşekkürlerimi iletiyorum. Bir taraftan COVID-19 hastalarının tedavisinde büyük riskler alırken, diğer taraftan bu el kitabında yansıtılmış olan günlük deneyimlerini kayıt altına almışlardır. Geçtiğimiz 50 gün içerisinde, durumu ciddi ve kritik olan 78 hasta dâhil toplamda 104 hasta FAHZU' ya kabul edilmiştir. Sağlık personelinin öncü niteliğindeki çabaları ve yeni teknolojilerin uygulanması sayesinde bu süreçte bir mucizeye tanık olduk. Hiçbir personel enfekte olmadığı gibi, yanlış konulan bir tanı veya hasta ölümü de söz konusu olmadı.

Bugün, pandeminin yayılmasıyla birlikte, bu deneyimler ön cephede savaşan sağlık çalışanlarının en değerli bilgi kaynakları ve en önemli silahı konumundadır. Bu yepyeni bir hastalıktı ve pandemiden muzdarip olan ilk ülke Çin olmuştur. İzolasyon, tanı, tedavi, koruyucu önlemler ve rehabilitasyon gibi genel olarak hastalıkla ilişkili hususlar, bu yeni hastalık karşısında sıfırdan ele alınmıştır. Bu el kitabının salgından etkilenen diğer bölgelerde bulunan doktorlara ve hemşirelere değerli bilgiler verebileceğini umuyoruz. Böylece savaş alanına herhangi bir destek olmadan girmek zorunda kalmasınlar.

Bu pandemi küreselleşme çağında insanlığın karşılaşmış olduğu ortak bir sorundur. Mevcut durumda, kim olduğunuzdan bağımsız olarak, eldeki kaynakların, deneyimlerin ve alınan derslerin paylaşılması, tek kazanma şansımızdır. Bu salgının gerçek devası izolasyon değil, işbirliğidir.

Bu savaş daha yeni başladı.