Toplumsal Haber Merkezi

Gece saatlerinde Sağlık Bakanlığı'nın Ankara Bilkent Yerleşkesi'nde açıklama yapan Bakan Koca ise, ilk yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakasının Türkiye'de görüldüğünü açıkladı.

Hastanın yurt dışından gelen bir türk vatandaşı olduğunu söyleyen Koca, "Komşu ülkeler aldığımız önlemleri almadı. Salgınların kaçınılmaz tarafları var. Üzücü ama korkutucu olmayan bir haber var. Bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı. Hasta bir erkektir, durumu iyidir. Tüm çevresi gözetim altında. Hasta mahremiyeti gereği bilgileri açıklamayacağız" dedi.

NOT EDELİM: İşte Türkiye'de koronavirüs konusunda yetkili 25 hastane

İLGİLİ - Koronavirüs araştırmasını AKP ve MHP engelledi!


Peki, bilim insanlarına göre yeni tip koronavirüsün genel öldürücülük oranı ne?

Yeni tip koronavirüsün etkileri genellikle genetik 'akraba'ları MERS ve SARS ile kıyaslanıyor. Ancak salgın halen devam ettiği için, henüz SARS virüsü kadar ölümcül olup olmadığı bilinmiyor. Ancak elbette güncel tahminler de var...

Covid-19'a neden olan 2019-nCoV isimli virüsün öldürücülük oranı ilk tahminlere göre yüzde 2.9 olarak belirlenmişti. Salgının ilk iki haftasında bu oran yüzde 4 olarak güncellendi. 4 Şubat 2020 itibariyle, Çin genelindeki öldürücülük oranı yüzde 2.1, salgının başladığı Wuhan bölgesindeki öldürücülük oranı yüzde 3.1 civarındaydı.

Evrim Ağacı'nın incelemelerine göre, genel öldürücülük ortalamasının yüzde 2 civarında kaldığı hesaplanıyor.

24 Şubat 2020'de yayınlanan ve 72 bin 314 vaka üzerinde yapılan bir analizde, virüsün genel öldürücülük oranı yüzde 2.3 olarak belirlendi.

SARS'TA ORAN YÜZDE 10
Kıyas olması bakımından, 2003 yılında salgına dönüşen SARS, bulaştığı her 10 kişiden birini öldürdü; yani SARS'a neden olan virüsün öldürücülük oranı yüzde 10'du.

MERS'TE ORAN YÜZDE 40
Genetik olarak yakın bir başka salgın olan MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) salgını sırasında ise her 10 kişiden 4'ü ölmüştü. Yani bu salgında öldürücülük oranı yüzde 40'tı...

ÖZEL I Sadece ateş ve öksürük değil: Bu semptomlara da dikkat!