Toplumsal Haber Merkezi

Gece saatlerinde Sağlık Bakanlığı'nın Ankara Bilkent Yerleşkesi'nde açıklama yapan Bakan Koca ise, ilk yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakasının Türkiye'de görüldüğünü açıkladı.

Hastanın yurt dışından gelen bir türk vatandaşı olduğunu söyleyen Koca, "Komşu ülkeler aldığımız önlemleri almadı. Salgınların kaçınılmaz tarafları var. Üzücü ama korkutucu olmayan bir haber var. Bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı. Hasta bir erkektir, durumu iyidir. Tüm çevresi gözetim altında. Hasta mahremiyeti gereği bilgileri açıklamayacağız" dedi.

NOT EDELİM: İşte Türkiye'de koronavirüs konusunda yetkili 25 hastane

Peki yeni tip koronavirüsün belirtileri neler?

Bu virüsü taşıdığı anlaşılan ilk hastanın aslında zatürre olduğu düşünülmüştü ve sonradan hastadaki semptomların sebebinin yeni tip koronavirüs olduğu tespit edildi.

İLGİLİ - Koronavirüs araştırmasını AKP ve MHP engelledi!

Hastalarda genel olarak görülen semptomlar ve bu semptomların hastalarda görülme sıklığı şu şekilde:

  • Ateş (%98)

<37.3 (%2)

37.3 - 38 (%20)

38.1 - 39 (%44)

>39 (%34)

  • Öksürük (%76)
  • Nefes Zorluğu/Darlığı (%55)
  • Bitkinlik veya Kas Ağrısı (%44)
  • Balgam Üretimi (%28)
  • Baş Ağrısı (%8)
  • Kanlı Tükürük (%5)
  • İshal (%3)

NEZLEYE BENZETMEK MÜMKÜN
Uzmanlara göre bazı vakalarda balgamlı öksürük görülmeyebilir. Ateş yerine 'subfebril ateş' denilen daha düşük vücut sıcaklıkları da olabilir. Bu semptomların şiddeti hafif-orta arası olarak tanımlanıyor. Virüsü büyük oranda nezleye benzetmek mümkün. Tıpkı nezlede olduğu gibi, koronavirüs bulaştığında da burnunuz akabilir, öksürebilirsiniz, boğazınız ağrıyabilir, baş ağrısı yaşayabilirsiniz, ateşiniz çıkabilir. Buna prodromal belirtiler denir, çoğu viral hastalığın akut başlangıç kliniği bu şekildedir.

Koronavirüs bulaşan hastalarda hafif bir öksürük görülüyor; sonrasında bir hafta boyunca süren nefes darlığı yaşanabiliyor. Şu ana kadar bu vakaların yüzde 15-20 arasının ciddi bir tehlikeye dönüştüğü ve hastanede ventilasyon gibi bir müdahaleyi gerektirdiği belirlendi.