AIDS Belirtileri, Testleri, Korunma Yolları

AIDS, diğer bilinen adı ile HIV, İnsan Bağışıklık yetmezliği Virüsüdür. Kan yoluyla ve cinsel ilişki yolu ile bulaşan AIDS vücut üzerinde bağışıklık sistemini etkileyerek kendini göstermektedir. Vücudun çeşitli dokularının üzerine yerleşir.

HIV CD4 hücrelerini, yani beyaz kan hücrelerini yok eder. Bu sebeple vücuttaki bağışıklık sistemi baskılanır ve vücut savunmasız hale gelir. Normal koşullarda tedavisi olan verem, zatürree, menenjit gibi hastalıkların vücuda ciddi zararlar vermesine neden olur. AIDS belirtileri, testleri, korunma yolları ile ilgili olarak birçok bilgi bulunmaktadır.

AIDS Nedir ?

AIDS, kazanılmış bağırsak yetersizliği sendromunun kısaltılmış halidir. Aslında HIV, AIDS’e neden olur ve yaşamı tehdit edecek boyutlara varabilir. Çünkü AIDS sebebi ile bağırsaklardaki bağışıklık sistemi çok güçsüzdür ve bu durum genellikle kanserle sonuçlanır. Aslında her HIV pozitif olan hasta AIDS’tir ya da olacaktır şeklinde bir durum söz konusu değildir. HIV pozitif bir kişi AIDS olmadan da yaşamını sürdürebilir.

HIV için antiretroviral ilaçların kullanılması ile birlikte bağışıklık sistemi güçlendirilir ve enfeksiyonlara karşı korumalı hale gelir. Bu sebeple vücut direnci de kırılmaz. Bir kişide HIV pozitif olduktan sonra hemen AIDS oluşmaması asla oluşmayacağı anlamına gelmez. 5 yıl ya da 15 yıl sonra da AIDS görülebilir. Ülkemizde HIV taşıyıcısı 18 bin 557 kişi bulunur ve bunlardan 1736 kişi AIDS’lidir. En çok 25-34 yaşları arasında görülür.

AIDS Nasıl Bulaşır ?

AIDS oluşması için önce HIV virüsünün bulaşmış olması gerekir. Virüs, kan, cinsel temas, sperm ve vajina salgısı ile bulaşan bir virüstür. Vajinal, oral, anal ilişki ile bulaşırken tek bir korunmasız temas dahi yeterli olmaktadır. Ayrıca HIV’li bir hastadan alınan kan nakli ile de bulaşır. Sadece kan nakli ile değil hastanın kanına temasla da bulaşır. Adet kanının penise temasıyla ve enjektörle de bulaş mümkündür. Ancak nakledilen kanlar önce HI testinden geçtiği için kan nakli yolu ile bulaşması son derece düşüktür. Aynı havayı solumak, tokalaşmak, tükürük, ter gibi yollarla ve aynı havuzda yüzmekle HIV bulaşmaz.

AIDS Belirtileri Nelerdir ?

AIDS belirtileri, testleri, korunma yolları ile ilgili olarak virüs vücuda girdikten birkaç hafta içerisinde belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler 2 hafta içerisinde de kendini gösterebilir. Özellikle ateş, boğaz ağrısı, cilt döküntüleri ve gribe benzer belirtiler görülür. Ayrıca bu dönem en bulaşıcı zamanıdır. Kas ve eklem ağrıları, ishal, ağızda ve genital organlarda yaralar, yüzde ve gövdede, avuç içinde, ayakaltlarında 5 ile 10 mm arası yaralar görülebilir. Ayrıca hemen tedaviye başlanmadığı zaman iki ay içerisinde 10 kiloya kadar kayıp yaşanabilir. HIV hastaları ilk akut dönemi geçirdikten sonra 10 yıla kadar sessiz taşıyıcı olup belirti göstermeyebilir. Yine de bu kişi ömür boyu bulaştırıcıdır.

HIV Tanısı Nasıl Konur

HIV virüsünün varlığını anlamak için kan testi yapılır. HıV virüsü antikor geliştirmiş ise o zaman HIV pozitif denir. Kan için kullanılan test ELISA testidir. Bulaş olduktan 6 hafta sonra yapılmalıdır. Çünkü doğru tespit için antikorların oluşması için gerekli süre için bir dönem beklemek gerekir.

AIDS’ten Korunma Yolları Nelerdir

AIDS belirtileri, testleri, korunma yolları arasında en önemli yol korunmasız ilişkiden uzak durmaktır. Özellikle temas öncesi kondom takılmalı ve yırtılmamasına ve delik olmamasına özen gösterilmelidir. Doğum kontrol hapı ya da farklı korunma yöntemleri AIDS’e karşı korumaz. HIV pozitif bir kadının gebeliğinde bir problem oluşmaz. Dolayısıyla çocuk isteyen HIV pozitif kadınlar için sorun olmayacaktır. Fakat erkek HIV pozitif ise sperm alınıp virüsten temizlenip rahme o şekilde nakledilir.