Toplumsal Haber Merkezi

CHP'li Enis Berberoğlu ve HDP'li Leyla Güven ile Musa Farisoğulları hakkındaki mahkeme kararları TBMM Genel Kurulu'nda okundu. Üç ismin milletvekilliği düşürüldü.

Kararın açıklanmasının ardından Meclis Genel Kurulu'nda gerginlik yaşandı. CHP'li ve HDP'li vekiller Genel Kurul'da "Darbeci AKP" sloganları attı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li ve HDP'li vekiller açıklamalar yaptı.

Peki ama bu noktaya nasıl gelindi?

13 Nisan 2016...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’li 316 milletvekilinin imzasıyla TBMM başkanlığına sunulan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine ‘Anayasa’ya aykırı’ olmasına rağmen ‘Evet’ diyeceklerini açıkladı.

Kılıçdaroğlu daha önce partisinin ‘dokunulmazlıkların kalkması’konusunda duruşunun net olduğunu belirtmiş ve kürsü dokunulmazlığı dışında tüm dokunulmazlıkların kalkması gerektiğini söylemişti.

İLGİLİ - Üç milletvekilinin vekilliği düşürüldü

İLGİLİ - Enis Berberoğlu: Zaten içeriden çıktığımdan beri bu bir teneffüs demiştim

CNN Türk’te yayınlanan Tarafsız Bölge programında, siyasetçilerin bedel ödemesi gerektiğini ve bedel ödemekten ‘korkmadıklarını’ kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bağımsız olmayan yargı, yazarı hapse atıyor; biz de atılmayı göze aldık. Biz dokunulmazlık zırhının ardına asla saklanmak istemiyoruz. Bakanların da dokunulmazlıkları kalksın, mevcut ya da eski bakanlar hangisi olursa. Hiç kimsenin olmayacak. Başbakan dahil. Eğer bunlar yürekliyse, bakanların da dokunulmazlığını kaldırıyoruz derler” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Anayasa’ya aykırı, halkı kandırmaya yönelik bir düzenleme geliyor. Dokunulmazlık kalktıktan sonra bizi hapse atacaklarlarsa atsınlar. Gerçek demokrasiyi bu ülkeye getirmek için, gereken tüm bedeli ödemeye hazırız. Ciddi bir karar almalı ve herşeyi göze almalıyız. HDP de ‘Evet’ demeli.

ERDOĞAN'IN TALİMATIYLA BAŞLAMIŞTI
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Dokunulmazlıklarının kaldırılması suretiyle başlayacak süreç, terörle mücadele açısından ülkemizdeki havayı da olumlu yönde etkileyecektir” demişti.

AKP grubu, ‘dokunulmazlık’la ilgili anayasa değişikliği teklifini aynı dönemde imzaya açmıştı.

DAVUTOĞLU HIZLI ÇIKMIŞTI
Şimdilerde AKP'nin politikalarını eleştirmekle meşgul olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu o sıralarda Başbakandı... Başbakan Davutoğlu, 11 Nisan'da yaptığı grup toplantısında “Bugün yarın Meclis’e sunacağız” dediği ‘dokunulmazlık’la ilgili anayasa değişikliği teklifi aynı günün akşamında Meclis’e sunulmuştu.