DİSK’e bağlı Nakliyat-İş sendikasının 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 50’inci yılında Ankara Ulus’taki Atatürk Heykeli önünde düzenlemek istediği basın açıklamasına Valiliğin kararı damga vurdu.

Nakliyat İş Sendikası, Atatürk Heykeli önünde basın açıklaması yapmak için Ankara Valiliği’ne dilekçe ile başvuruda bulunmuş ve Valilik tarafından da basın açıklamasına izin verilmişti.

AÇIKLAMAYA 5 DAKİKA KALA İPTAL ETTİLER
Nakliyat İş Sendikası yöneticileri, avukatları ve üye işçiler Ulus Atatürk Heykeli önüne basın açıklaması yapmak için geldiğinde ise ilginç bir olay yaşandı. Vali Yardımcısı Kemal Karadağ’ın sözlü talimatı ile açıklamaya 5 dakika kala basın açıklamasının iptal edildiği ifade edildi. Yani, Valilik yazıyla izin verdiği basın açıklamasını sözle iptal etmiş oldu.

Bu iptal kararına karşı Nakliyat İş Sendikası ise basın açıklaması yapmak için direndi. Sendikalı işçiler, polisin müdahalesi sonucu yolun karşı kaldırımına itildi.

Sendika üyeleri adına Nakliyat İş Sendikası Ankara Temsilcisi Bayram Karkın, gerçekleştirdiği açıklamada, yapılan uygulamanın ve basın açıklamasının anlık olarak iptal edilme kararının hukuksuz olduğunu söyledi. Karkın, konuşmasının devamında bugün eylem yapamadıklarını ancak işçi sınıfının en büyük hakkı olan kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesine karşı, 15-16 Haziran'ların ruhuyla mücadele edeceklerini ve eylemler yapacaklarını dile getirdi. Açıklamanın ardından sendika üyeleri eylem alanından ayrıldı.

15-16 HAZİRAN DİRENİŞİNDE NE OLMUŞTU
1970'te, çalışma yaşamını ve temel sendikalar mevzuatını düzenleyen 274 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası ile 275 sayılı Sendikalar Yasası'nda değişiklik yapan tasarı, Adalet Partisi ve CHP’nin işbirliğiyle önce Millet Meclisi ardından Senato'dan geçirildi. Yapılan değişiklik, işçilerin sendika seçme özgürlüğünü önemli ölçüde kısıtlamakta, sendika değiştirmeyi güçleştirmekteydi. Yasa taslağı 11 Haziran 1970'te Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın onaylamasıyla yürürlüğe girdi.

Dönemin Türkiye İşçi Partisi ise söz konusu yasa değişikliklerini Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıkladı ve iptal davası açtı.

DİSK öncülüğünde 15 Haziran günü İstanbul’daki fabrikalardaki işçiler eylem ve yürüyüş yaptı. 16 Haziran günü de devam eden eylemlere 75 bin civarında işçi katıldı. Eylemler sonrası çok sayıda DİSK’li gözaltına alındı.

Olayların ardından CHP Genel Sekreteri Bülent Ecevit, Genel Başkan İsmet İnönü ile birlikte partisi adına, TİP'ten ayrı olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, yasa değişikliği konusunda açılmış olan davaları daha sonra karar bağlayarak, söz konusu yasa değişikliklerini iptal etti.