Toplumsal Haber Merkezi

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı'nın annesi Zekiye Çomaklı'nın cahilliği ve İzmir halkıyla ilgili faşistçe sözleri tepkilere neden oldu. Sosyal medya paylaşımında İzmirlileri 'namussuz' olarak nitelendiren ve "inşallah size de korona vura" diyen Çomaklı gelen tepkiler üzerine videosunu facebook hesabından kaldırdı. Ancak Çomaklı'nın saldırısı İzmir halkı kadar tüm ülkenin tepkisini çekti.

Çomaklı'nın özür videosunun altına yüzlerce yorum yapan yurttaşlar tepkilerini sert şekilde dile getirirken, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu hazırladığı suç duyurusunu buün savcılğa vereceğini açıkladı. Dervişoğlu, "İzmir’in manevi şahsiyetine hakaret eden densiz ile ilgili şikayet dilekçemizi, yarın sabah UYAP kanalıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına iletiyorum. Bu konunun takipçisi olmak, Güzel İzmir’e karşı vazgeçilmez sorumluluğumuzdur" ifadelerini kullanarak. Suç duyurusu dilekçesini twitter hesabından paylaştı.

'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Zekiye Çomaklı'nın skandal videosunu paylaştı ve bu hakaretlerin hesabını yagı önünde de soracaklarını açıkladı. "İzmirlilerin ne dilinde ne de kültüründe kin yoktur. Maalesef, ülkeyi yöneten siyasi iradenin düşmanlaştırıcı dilinin bir yansımasını da burada görüyoruz. İzmirliler'e yönelik bu tahrik edici ve düşmanlaştırıcı dil kabul edilemez" diyen Bakan, şunları söyledi:

Bu düşünce yapısı ve ayrımcı dil zarar vermekten başka neye yarar? Çok yazık! Bu nefret dili hiçbir şeyin çözümü olmaz, olamaz. İzmirlileri gavur, ahlaksız ve namussuz olarak nitelendiren Zekiye Çomaklı için başlatacağımız hukuki sürecin de takipçisi olacağız.

'SENİN GİBİLER ERZURUM'U RUSLARA TESLİM EDİYORDU'
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da, "Hanımefendi bu özrü hakim önünde yapacaksın özrün kabahatinden büyük bizim art niyetliyiz aç bak ne demişsin? Senin gibiler Erzurum’u Ruslara teslim ederken benim dedem orda savaş verdi. Bir Erzurumlu dedenin torunu olarak, İzmir milletvekili olarak, sizi Erzurumluları düşürdüğünüz bu durumdan ötürü savcılığa vereceğim. Bu yaptığınız bölücülük" yorumunu yaptı.

'HASAN TAHSİN'İN HEMŞEHRİLERİYİZ'
Çomaklı’nın sosyal medyada hızla yayılan sözlerine bir tepki de CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan'dan geldi. Arslan sosyal medya hesabından "Çok yazık! İzmir ve İzmirlilere bu kin ve öfkeyi anlamak mümkün değil. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan bu dönemde böyle ucuz sözleri kabul etmemizi ve hazmetmemizi kimse beklemesin. Yüreği kararmış ve insanlıktan nasibini almamış bu zihniyet virüsten daha tehlikelidir. İlk kurşunu atan Hasan Tahsin’in hemşehrileri olan bizlere yapılan bu hakaretleri misliyle iade ediyorum" diyerek sert tepki gösterdi.