Uluslararası Para Fonu (IMF), Venezuela Merkez Bankası'nın yurt dışı rezervine 5,1 milyar dolar değerinde yardım paketi gönderdi.

IMF'nin, uluslararası rezerv para birimi olan özel çekme hakları (SDR) formunda gönderdiği paketin, Covid-19 pandemisine karşı ayrılan 650 milyar dolarlık küresel bütçe kapsamında olduğu belirtildi. Venezuela'nın, bu paketten en yüksek meblağı alan Latin Amerika ülkesi olduğu kaydedildi.

Venezuela Merkez Bankası'nın yurt dışı rezervinin bu paketle birlikte yüzde 83 artarak son 5 yılın en yüksek miktarına ulaştığı bildirildi.

Daha önce Nicolas Maduro hükümetinin yardım paketi talebini reddeden IMF, hükümetin ABD destekli "muhalefetle" Meksika'da sürdürdüğü müzakereler sırasında paket sağlamayı kabul etmiş oldu.

VENEZUELA KOMÜNİST PARTİSİ'NDEN TEPKİ
Maduro, hükümetinin IMF'nin yardım paketini kabul etmesine Venezuela Komünist Partisi'nden (PCV) tepki geldi.

Parti tarafından yapılan açıklamada, "PCV, Venezuela'yı Washington Mutabakatı'nın finans kurumlarına döndürecek ilk adımları atan Meksika paktına şiddetli bir şekilde karşı çıkmaktadır. IMF'nin arkasındaki güçlerin bu sözleşmeden faydalanmayacağını düşünmek masum bir durum olacaktır. Bunun, işçi hakları açısında ciddi sonuçları olacaktır" denildi.

PCV'nin açıklamasında, Venezuela hükümetinin bu adımının ABD ve uluslararası tekellere güven mesajı anlamına geleceği ve söz konusu ekonomik kurtarma programının IMF'nin neoliberal programıyla örtüştüğü vurgulandı.