Prof. Dr. Üstün Dökmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yangın felaketi sürerken çay fırlatmasını eleştirdi.

Habertürk'e konuk olan Üstün Dökmen, son zamanlarda gittiği her felaket bölgesinde çay dağıttı için tepkilere neden olan Erdopan'ın bu davranışını yorumladı. 

Dökmen, "şahların ve padişahların temayül gereği hediye ve sadakaları yere attığını" hatırlattı.

Erdoğan'ın yangın bölgesinde vatandaşa 'çay' dağıtmasını yorumlayan Prof. Dr. Üstün Dökmen, "kimseyi üzmek için, kırmak için söylemiyorum ama bu çay dağıtma işi olmadı. Karadeniz'de dağıttınız hadi orası çay memleketi. Fakat yangın sürerken krizin tam ortasında niye çay dağıtıldı. Bu olmadı, hiç olmadı." dedi.

Dökmen, "şimdi bana bu çay dağıtmanın psikolojik anlamı nedir diye soruyorlar" diye belirterek şunları söyledi:

Şimdi çay dağıtıyorlar ki bu dağıtma değil, çay atma/ fırlatma. Kömür dağıtılır mesela ama çayı fırlatıyorlar. Şimdi bana bunun psikolojik anlamı nedir diye soruyorlar. Bana göre nacizane durum şu; bir ülkede çay atma ile yangına su atma arasında negatif bir ilişki var. Ters ilişki var. Ne demek istiyorum; 40 uçağı olan bir ülke vatandaşa çay atmıyor ama hiç uçağı olmayan ülke çay atıyor. Ters bir ilişki var, maalesef böyle! Doğu toplumlarında, Asya toplumlarında şahlar, padişahlar üç şeyi yere atarak verirdi. Hediyeyi, sadakayı yere atıyor. Bunu kötülük olsun diye yapmıyor, teamyül öyle. Şimdi bu çay atılması kesinlikle kasıtlı, kötü bir şey değil. Ama temayül öyle."

"BENİ MAZUR GÖRÜN, ÇOK KIZGINIM"

Dökmen, önceki gün yayınladığı bir video ile geçen yılki yangınlara rağmen tedbir alınmayışını bir hikaye anlatarak eleştirmişti.

 'Ülkem yanıyor ben kendimi çok aciz hissediyorum' diyen Üstün Dökmen, yangınları söndürmeden fidan kampanyalarının başlatılmasına tepki gösterdi. 

"Beni mazur görün çok üzgünüm ve kızgınım' diyen Üstün Dökmen, halkın anlattığı kuşlarla ilgili hikayeyi aktarıp şunları söyledi:

-Biraz sonra bir kelime kullanacağım kaba gelmesin. Hatta kaba gelmesin bir kitap da var 'Bokun tarihi'... Halkımızın bir hikayesi. Anne baba kuş yavru kuşlara diyorlar ki 'yavrularım hadi kalkın başka bir yuvaya gidelim. Bu yuva boklandı' diyorlar. Yavrularda onlara diyor ki; 'Anne baba af buyurun sizde bu g.ö.t varken siz daha çok yuvayı boklatırsınız. "

-Sevgili dostlar bu yangın yeni çıktı. Bu yangını anlamadan para toplayıp yeni orman yapmanın anlamı var mı? Türkiye hatıra ormanı en çok olan ülke. Gerçekten hatıra çünkü ağaçların hepsi hatıra olmuş, yok... Büyümüş hatıra ormanı yok. Yangının ortasında daha bitmeden, acımızı yaşamadan aman ağaç dikelim. Bu vatandaşın gazını alma.