Toplumsal Haber Merkezi

Kamuoyunda yüzde 20’lik zam oranı ve LGBT’lere dönük pozitif ayrımcılığın ilk defa toplu sözleşmeye girmesiyle ön plana çıkan sözleşmede emekçiler lehine dikkat çeken ve bir kısmı Türkiye'de ilk defa kabul edilen maddeler yer alıyor.

Yapılan sözleşme özel sektörde yapılan sözleşmelerin yanına bile yaklaşamayacağı maddeler içeriyor. Bunun yanında İstanbul’un ilçe belediyelerindeki çok ses getiren grevler sonrasında CHP'li yöneticilerin bir lütuf gibi sunduğu maddelerle Tunceli Belediyesi'ndeki sözleşme maddeleri kıyaslanınca gerçekten emekten yana bir belediyecilikte işçilerin şartlarının nasıl iyileştirilebileceği daha net anlaşılıyor.

Örneğin İstanbul’daki CHP belediyelerindeki sözleşmeler yüzde 7-8 zam oranıyla biterken Tunceli’deki sözleşmede yüzde 20 zam oranı kabul edildi.

Tunceli’deki sözleşmede “Cumartesi ve Pazar hafta tatili” olarak sözleşmede yer alırken diğer belediyelerde bu kapı açık bırakılıyor. “Hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde fazla çalışma yaptırılamaz” ibaresi Tunceli’de var, ama diğer belediyelerde yok.

Tunceli’de ikramiyeler 120 gün olarak bağlanırken, Beşiktaş 20 diğerlerine 30 gün olarak sözleşmede yer alıyor.

‘SOSYAL ÖDEME VE ÖDENEKLER TÜM BELEDİYELERDEN DAHA FAZLA’
Yine Tunceli’de sosyal ödeme ve ödenekler miktar olarak tüm belediyelerden daha fazla.

Üstelik Tunceli Belediyesi’nin sözleşmesi 1 yıllık bir sözleşme. Değişen koşullara göre iyileştirilmeye müsait. Ancak İstanbul’daki sözleşmeler 2 yıllık yapıldı.

Bir de ülkenin hiçbir belediyesinde olmayan maddeler var.

1 MAYIS VE 15-16 HAZİRAN’DA İKRAMİYE
Tunceli Belediyesi işçilerin bayramlarında ve özel günlerinde işçilere ikramiye ödemeyi kabul etti. 1 Mayıs işçi bayramında işçilere 960 lira, büyük işçi kalkışmanın yıldönümü olan 15-16 Haziran’da ise 1080 lira bayram ödeneği verilecek.

KADINLAR VE LGBTLER İÇİN ÖZEL İZİN
Regl ve menopoz dönemlerinde çalışmayan işçiler çalışılmış gibi sayılacak.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadın işçiler ücretli izinli sayılacak.

Kadına yönelik şiddetle mücadele günü için 25 Kasım Günü idari izin kabul edildi.

LGBT Onur Yürüyüşü'nde LGBT bireyler bir gün ücretli izin kabul edildi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve Engelliler Haftası’nın ilk günü olan 10 Mayıs günü engelli işçiler ücretli izinli kabul edildi.

İHBAR SÜRELERİ VE TAZMİNATI
İhbar süreleri yasanın üzerine +2 ay, yeni iş arama izni de yasada yazanın üzerine +2 ay ve kıdem tazminatı yasanın üzerine 50 gün.

Haftalık çalışma süresi 40 saate düşürüldü. Gece çalışması %45 zamlı ödenecek, fazla çalışma ücreti ise yüzde 100 zamlı olacak.