Erdoğan, Cumhurbaşkanlığını  "tasarruf tedbirlerinden" muaf tutarken belediyelerin elini kolunu bağladı. Alınacak tedbirlere bakılınca seçimlere "belediyeler çalışmıyor" diyerek gidileceği çok net görülüyor.

Yayınlanan genelgeye bakınca Kamuda tasarruf tedbirlerinin esas amacının belediyelerin hizmetinin önünü kesmek olduğu anlaşılıyor. Belediyerin önünün kesildiği genelge ile taşıt alımı, kreş, lojman, hizmet binası yapımı, reklam ücreti giderleri ve arazi alma gibi tüm harcamalar kısıtlanıyor.

Özellikle büyükşehir belediyelerinin muhalafete geçmeden önce yandaş medyaya reklam giderleri adı altında para akıttığı ortaya çıkmıştı. Şimdi muhalefette bulunan bu belediyelerin muhalif basından gazete almasının önüne geçildi. Yine belediyelerin bu basın kuruluşlarına reklam vermesi de engellenmiş oldu.

Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesine göre; Cumhurbaşkanlığı İdari İşleri ve TBMM Başkanlığı Genel Sekreterliği hariç tutularak, kurumlarda günlük gazete alımı yasaklandı; taşıt sayıları 2023 sonuna kadar en az yüzde 20 oranında azaltılacak. Hizmet binası, lojman, memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri ile bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacak, yeni kiralama yapılmayacak ve yeni inşaata başlanmayacak.

TAŞIT ALIMI YOK

Kamu kurum ve kuruluşları acil ve zorunlu haller dışında yeni taşıt edinilmeyecek. İhtiyaç fazlası veya ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar ihtiyacı olan kurumlara devredilecek ya da tasfiye edilecek. 2023 sonuna kadar en az yüzde 20 oranında azaltılacak. Mevzuatta belirtilen makam ve hizmetler ile ambulanslar hariç hibe dahil ne suretle olursa olsun yabancı menşeli taşıt edinilmeyecek. Taşıt Kanunu'nda belirtilen hizmetler ve koruma altına alınanlara tahsis edilenler dışında hiçbir makama taşıt tahsis edilmeyecek.

Öte yandan belediye başkanları, belediyede genel sekreter ve genel müdürler; ikametgahları ile görev yerleri arasındaki sadece sabah- akşam geliş ve gidişleri için hizmet aracı olarak kurumların mevcudunda bulunan binek veya station wagon tipi taşıtlardan yararlanacak.

MSB, MİT, Sahil Güvenlik, Jandarma, Emniyet personeli ile Hakimler ve Savcılar Kanunu'na tabi görev yapanlarda güvenlik ihtiyacı nedeniyle gerekli görülenler; ikametgahları ile görev yerleri arasındaki sadece sabah- akşam geliş ve gidişleri ilgili bakan veya üst yönetici onayıyla hizmet araçlarıyla sağlanacak.

Kamu kurumları hizmet binası, lojman, memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri ile bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alamayacak, kamulaştırılmayacak, yeni kiralama yapılmayacak ve yeni inşaata başlanmayacak.

Belediye başkanları, belediyede genel sekreter ve genel müdürler; ikametgâhları ile görev yerleri arasındaki sadece sabah- akşam geliş ve gidişleri için hizmet aracı olarak kurumların mevcudunda bulunan taşıtlardan yararlanacak.

GÜNLÜK GAZETE ALIMI YAPILMAYACAK

Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan alanlara abone olunmayacak. Ayrıca idari faaliyetlerini tanıtmaya yönelik, rapor, kitap, dergi, bülten ve benzeri yayınlar basılmayacak, bunların hazırlanması ve paylaşımı elektronik ortamda yapılacak.

GEZİ, KOKTEYL VE YEMEKLERE KISTILA GETİRİLDİ

Uluslararası toplantılar ile milli bayramlar dışında, açılış, konferans, seminer, yıl dönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek düzenlenmeyecek, hediye verilmeyecek, diğer adlar altında ödeme yapılmayacak.