Toplumsal Haber Merkezi

Gazeteci Rıza Zelyut, 20 Ekim 2019 tarihinde bir gazetede “Harekat IŞİD’i kurtarmak üzere mi yapıldı?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Zelyut yazısında AKP’nin Suriye ve ‘açılım’ politikalarını eleştirmiş, Suriye’deki devlet karşıtı militanların eğitilip, silahlandırılmasına değinmişti.

İçişleri Bakanlığı Zelyut’un bu yazısı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bakanlık, gazeteci Zelyut’un “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin askeri  veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama” suçunu işlediğini iddia etmişti.

Zelyut, Toplumsal’da iki gün önce kaleme aldığı yazısında davaya ilişkin emrin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldiğini belirtmiş ve “Süleyman Bey’i pek severim… Sonradan olma AKP’liler içinde en parlak olanı odur. Beni ‘terör ve örgütlü suçlar’ bulaşığı gibi gösteren bu işlemi için hiç şaşırmadım; yakışanı yapmış” ifadelerini kullanmıştı.

Dün Çağlayan Adliyesi’nde hakim karşısına çıkan Zelyut hakkında 34. Asliye Ceza Mahkemesi beraat kararı verdi.

Zelyut hakkında açılan davaya ve yargılanma sürecine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

İçişleri Bakanlığı’nın şikayeti üzerine yargılandığım ceza davasından beraat ettim. 2019 yılında Yurt Gazetesi’nde yazdığım “Harekat IŞİD’i kurtarmak üzere mi yapıldı?” başlıklı yazımı, İçişleri Bakanlığı suç delili sayarak savcılığa hapisle cezalandırılmam için başvurdu. İzni veren Bakanlık yargılamaya da avukatı ile müdahil olduk.

İstanbul Adliyesi 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nde son duruşmamız yapıldı. Savunmamda, bana yöneltilen ‘T.C. Devleti’ni, hükümetini devletin güvenlik kuvvetlerini alenen aşağılama’ suçlamasını kabul etmediğimi söyledim. Önerilen ‘ceza ertelemesi’ni de reddettim.

İktidarın, kendisini devletin yerine koyacağını; eleştirilerimin iktidara yönelik olduğunu, bu hakkı T.C. Anayasası’ndan aldığımı söyledim ve sözlerimi de ‘laik, demokratik, Türkiye Cumhuriyeti’ni ölene kadar savunacağımı’ vurgulayarak bitirdim. Çok yukarılardan yargıçlara talimat verilmediği zaman yargımızın adil kararlar verdiğini gösteren bu örneği sizlerle paylaşmak istedim.