İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Göç Kurulu Toplantısı”nda konuştu. Soylu toplantıda 'Batı'nın göçmen deposu olmadığımızı' hatırlatırken bu konudaki  'başarımızdan' ödün vermedi. Soylu, “İzaha muhtaç olmayan bir konu, ülkemizin göçü hakikaten büyük bir mücadeleyle ve başarıyla yönettiğidir” dedi.

Bakan Soylu, ‘462 bin Suriye vatandaşının ülkesine geri döndüğünü' belirtti.

Soylu, "2017’de Iğdır’da duvarları oluşturmaya başladık. Sonrasında Ağrı’da toplam 159 kilometre duvar yapıldı. Buradan bir haber daha vermek istiyorum, Van sınırının İran’da kalan 242 km’lik bölümünü de başlatıyoruz. Doğuda İran sınırlarımızda şu ana kadar yaptığımız 221 km’ye bir 242 km daha ekleyeceğiz ve bitirmiş olacağız. Böylece İran sınırımızın büyük bir bölümünü bitirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Soylu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İzaha muhtaç olmayan bir konu, bu coğrafyanın aynı zamanda çatışma, istikrarsızlık, uyuşturucu, terör ve kaçakçılık rotalarıyla örtüşmesine rağmen ülkemizin göçü hakikaten büyük bir mücadeleyle ve başarıyla yönettiğidir.

Göç meselesi özellikle refah şovenizmi üzerinden kırılmaya müsait bir fay hattı olarak tutulmaya çalışılmaktadır.

Dünya, Suriye iç savaşını ve dünyadaki bütün düzensiz göç hareketlerini seyrederken Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde göç politikası belli olan, uygulama metinleri belli olan, strateji belgeleri belli olan tüm kurumlarının ne yaptığı belli olan bir anlayışı başından itibaren ortaya koyma basiretini ve kararlılığını gerçekleştirmiştir.

Gönüllü olarak geri dönen Suriyeli ise 462 bin 26 kişidir. 2016 yılından itibaren sınırlarımızda engellediğimiz göçmen sayısı 2 milyon 327 bindir.

Türkiye 2016’dan bu yana 283 bin 709’unu kendi ülkelerine yollamıştır. 104 bin 947 düzensiz göçmen ülkelerine geri gönderilmeyi beklemekte ve takip edilmektedirler.

'BATININ GÖÇ DEPOSU DEĞİLİZ'

Batı şöyle düşünmektedir; 'Türkiye sınırlarını muhafaza etsin eğer (göçmenler) geçerse Türkiye kendisinde tutsun.

Daha önce defalarca söyledik. Biz batının göçmen deposu değiliz. Batı göçün kaynağında nasıl yönetilmesi gerektiğini o bölgeye giderek öğrenebilir.

Şimdi cumhurbaşkanımızın talimatı oradaki biriket evlerin sayısının 100 bine çıkması. Öte yandan Afganistan ve Pakistan’dan yeni bir hareketlilik yaşanmadığını belirtiyoruz.