Toplumsal Haber Merkezi

Saray Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk'te gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ayasofya'nın 86 yıl sonra cami olarak açıldığı cuma namazında Erbaş, elinde kılıçla "Fatih Sultan Mehmed Han, gözbebeği olan bu muhteşem mabedi kıyamete kadar cami olmak kaydıyla vakfedip müminlere emanet bırakmıştır. Bizim inancımızda vakıf malı, dokunulmazdır, dokunanı yakar; vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar" demişti. Erbaş'ın Atatürk'ün de imzasının bulunduğu karara atıf yaparak lanet okuması tartışma yaratmıştı.

İLGİLİ - Atatürk'e lanet okuyan Erbaş'ın paçaları tutuştu: Diyanet delilleri karartıyor

Şimdi iş, bu aleni hakaretleri inkar etmeye geldi. Aradan geçen dört günde sessizliğini koruyan Saray, ilk hamlesini yaptı. Eski Zaman yazarı olan Saray Sözcüsü İbrahim Kalın "Diyanet İşleri Başkanı vakfiyeden bahsetti orada" diyerek korumaya çalıştığı Ali Erbaş için "Ali Erbaş hocanın hutbesinde Atatürk'e dil uzatma söz konusu değil. Buradan 'Atatürk'e lanet okundu', 'Atatürk'e dil uzatıldı' sonucunu çıkarmak çok iyi niyetli bir değerlendirme olmaz" ifadelerini kullandı.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Ayasofya’nın ibadete açılması yakın tarihimizde çok önemli bir milattır. Diyanet İşleri Başkanı vakfiyeden bahsetti orada. Bu bizim vakıf geleneğimizin kültürümüzün bir parçası. Atatürk bu vakfiyeyi ortadan kaldırmış birisi değil. Kişisel çıkarları için kullanmış birisi değil. Dönemin şartları içinde oranın müze olarak kullanılması için bir karar verilmiş.

Ali Erbaş hocanın hutbesinde Atatürk'e dil uzatma söz konusu değil. Dönemin şartları içinde müze olarak kullanılması için bir karar verilmiş. Tekrar camiye dönüştürülmesine ilişkin araya bir süre girmiş. Ama buradan 'Atatürk'e lanet okundu', 'Atatürk'e dil uzatıldı' sonucunu çıkarmak çok iyi niyetli bir değerlendirme olmaz. 

HİLAFET ÇAĞRILARI

Rejim tartışması çıkarmak suni bir gündemdir. Ayasofya gibi güzel bir anı yaşadıktan sonra bir taraftan 'Atatürk'e dil uzatıldı' demek diğer tarafta 'hilafete giderim' demek bu başarıyı gölgelemek olur.

Bu tartışmalar bizi hedeften saptırmaktır. Güzel bir iş yapıldı, bu gölgelenmemeli. Suni tartışmaları bir kenara koyarken dünyaya güzel mesajı hep birlikte verelim.

Bu tartışma zihinleri bulandırmaktadır. Hilafet tartışması hedeften saptırır.

Atatürk'e dil uzatılmasına asla izin vermeyiz.