Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaptı ve durumun iyiye gittiğini söylese de açıkladığı planlarla birlikte bir alarm durumunun olduğu sinyalini verdi.

Bakan Koca, ''Mücadelede çok ciddi bir deneyim kazandık. Sonuçları daha hızlı öngörüyoruz. Olayları takip etmek yerine artık olasılıklara bakarak ön kesmeye çalışıyoruz. Dün itibarıyla tanı sayısı 1236 olmuştu. Kaybettiğimiz hasta sayısı 30 hastamızın her biri ileri yaşlardı. Bünye olarak dirençleri zayıftı. Bu ölümlerin sebebi doğrudan onların yaşları değil. Başka hastalıkların tabloda ağır bir yer tutmasıdır'' dedi.

"Maske üreticileri bize maske satmazsa el koyacağız" diyen Bakan, Çin'den bir kez daha hızlı tanı kiti aldıklarını, yerli solunum cihazının seri üretimine başlamak üzere olduklarını açıkladı.

Daha önce 2019 yılı için verdiği personel alım sözünü tutmayan Sağlık Bakanı, "32 bin personeli kadromuza katıyoruz" diye konuştu.

Gazeteceilerin sorularını yanıtlayan Bakan Koca, ''Bu süreçte iyileşen vakalarımız var. Önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Hatta iyileşen vaka daha fazla'' dedi.

Koca'nın açıklamalarından satır başları:

- Koronavirüsle mücadelede deneyim kazandık. Olayları takip etmek yerine olasılıklara bakarak ön kesmeye çalışıyoruz. 

- Büyüklerimizden sözlerime kulak vermelerini istirham ediyorum. Bu toplumun sizin tavsiyelerinize ihtiyacı var. Siz de bu seferliğe mahsus bu öğüdü kabul edin, evden çıkmanız bir süreliğine kısıtlandırıldı. Bu kurala uyun.

- Bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içindeyiz. İnsan kaynağımız olarak kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz.

- Koronavirüsün yayıldığı ülkelerde en fazla eksikliği hissedilen cihazlardan biri solunum cihazlardı. Yerli cihazların üretimine başlıyoruz. Bugün 50 bin hızlı tanı kiti geldi. Perşembe 300 bin kit gelmiş olacak.

- Küçük çıkarlar uğruna suistimal eden bazı malzeme üreticilerine katı yaptırımlar uygulanmıştır, uygulanmaya devam edecektir. İhracatı durdurulmuştur, maskeler yurt dışına satılmayacaktır. Özellikle istismar etmek isteyen firmaların yurtdışına bağlantılar yaptığını biliyoruz. Hem MASAK, hem İçişleri Bakanlığımız devrede oldu. Üreticilerin ve satıcıların depolarına baskınlar yapıldı. Yoğun bir şekilde depoladıkları görüldü. Bakanlık olarak olması gereken ücretle almak istediğimizi ifade ettiğimiz halde bunun yapılmadığını gördük.

- Şimdi tedbir zamanıdır. Evde zaman geçirme, çok daha mutlu bir geleceğe hazırlanma zamanıdır. Tedbirleri bizler tek tek uyguluyoruz. Mümkün olduğunca az temas kuruyoruz. Ama bu şahıs şahıs yaptıklarımızı bütün Türkiye olarak yapıyoruz. 

- Bu sabah itibariyle Çin'de olumlu sonuçlar veren özel bir ilaçtan getirdik. Yoğun bakımdaki hastalara verilmeye bugün başlandı.

- (Sokağa çıkma yasağı gündemde mi?' sorusuna yanıt) Herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir. Bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor.