Umut Taştan

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD), Tekirdağ F Tipi Hapishanesinde tutuklu bulanan ağır hasta tutuklu Ali Osman Köse’nin sağlık durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ali Osman Köse, 37 yıldır tutuklu ve çeşitli sağlık problemleri yaşıyor. TAYAD, kanser olmasına rağmen Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verdiği 64 yaşındaki tutuklu Köse’nin acil tahliye edilmesini istedi.

Tutukluluk süresinin 21 yılını tek başına hücrede geçiren Köse, son 8 ay içinde önce nörolojik sorunlar, ardından dolaşım sistemi hastalıkları meydana gelmiş, sevk edildiği hastanede de Covid-19’a yakalanmıştı. Tek başına hapishanede yaşamını sürdüremeyen Köse’nin ayrıca hipertansiyon, işitme kaybı, miyop gibi sağlık sorunları da bulunmakta.

'HAPİSHANELERİN KENDİSİNDE BIRAKTIĞI ÇOK İZ VAR'
TAYAD’lı aileler, Köse’nin uzun tutukluluk süresine ve bu sürede yaşadıklarına ilişkin “Ali Osman Köse, 64 yaşında ve 37 yılı hapishanelerde geçmiş bir devrimci. Tutsaklığının 27 yılı kesintisiz bir tutsaklık ve bunun 21 yılı da tek kişilik hücrelerde geçmiş F tipleri ile birlikte. Ali Osman Köse’nin sadece kanser hastalığı yok. Uzun yıllar boyunca hapishanelerin kendisinde bıraktığı başka izler de var. Bir sürü işkenceler görmüş, saldırılara uğramış. Bu ülkenin hapishaneler tarihi biliniyor herkes tarafından; işkenceler, katliamlar... 19 Aralık hapishaneler katliamında başından yaralandı Ali Osman Köse, 12 Eylül yıllarında Metris’te defalarca ‘kaba dayak’ denilen işkencelerden, falakalardan geçirilmiş. O dönemler çok zorlu dönemler ve Ali Osman Köse, bu tarihe tanıklık eden ender insanlardan birisi, 37 yıl dile kolay” dedi.

'PANDEMİ BAHANESİYLE HASTALAR TEDAVİ EDİLMİYOR'
Ali Osman Köse’nin kanserin yanı sıra başka rahatsızlıklarının da bulunduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Beyin damarlarında genişleme var. Bu şu anlama geliyor; beyin damarlarının iç çeperi oldukça zayıflamış ve her an beyin kanaması geçirme riski bulunuyor. Üstelik yüksek tansiyon rahatsızlığı da var. Bu da beyin kanaması geçirme riskini arttıran bir faktör. Kronik kalp rahatsızlığı ve kanamalı hemoroidi de var ayrıca. Bunun için ameliyat olması gerekiyor ama pandemi nedeniyle ameliyat edilmiyor. Tecrit koşulları, F tiplerindeki ağır şartlar pandemi bahane tutularak hastalıklar da tedavi edilmiyor. Raporlarında üzerinde durduğumuz en önemli nokta; bir insanın ortalama böbreği 12 santimetre ve Ali Osman Köse’nin böbreğinde 9 santimetrelik kanserli kist var. Tekirdağ Adli Tıp Kurumu, böyle bir durumdaki insana yönelik ‘hapishanede tek başına kalabilir’ raporu veriyor.

'HASTANE AMELİYAT TARİHİ VERMİYOR'
Edirne Namık Kemal Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin ‘acil ameliyat olması gerekiyor’ dediği Köse için ameliyat tarihi vermediğini belirten TAYAD’lı aileler, “Tekirdağ F Tipi Hapishanesinde kendisi ama Edirne’de ameliyat olacak. Edirne Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi, ‘acilen ameliyat olması gerekiyor’ diyor fakat ameliyat tarihi vermiyor. Bir kanserli hasta düşünün acil ameliyat olması ve böbreğinin alınması gerekiyor ama ameliyat tarihi verilmiyor. Bu doğrudan devrimci bir tutsağı ‘katletmek istiyoruz’ demenin başka bir yoludur. Biz başka bir izahını bulamadık. Ali Osman Köse’nin katledilmek istenmesi tabii ki devrimci bir tutsak olması, bir ömür faşizmle çatışıyor, uzlaşmıyor olmasıyla açıklanabilir. AKP faşizminin bütün pisliklerinin her geçen gün ortaya çıkmasıyla Ali Osman Köse de onları korkutuyor elbette. Kim olursa olsun bu Ali Osman Köse değil, bir başkası da olabilir. 300’ün üzerinde ağır hasta devrimci tutsak var, bunun yanı sıra adli suçlardan tutuklu bulunanlar ağır hastalar da mevcut” ifadelerine yer verdi.

'SÜRECİ UZATAN HERKES SORUMLUDUR'
Hasta tutuklu Köse’nin yaşamının hiçe sayıldığını ve Anayasal bir hak olan ‘yaşam hakkı’nın ihlal edildiğini belirten TAYAD, açıklamasına şu ifadelerle devam etti:

Yaşam, Anayasal bir haktır. ‘Hapishanede kalamaz’ durumda olan hastaların dışarıda bağımsız doktorlar tarafından tedavi edilip sağlığına kavuşana kadar infazlarının durdurulması gerekiyor ve bunlar da göz önünde bulundurulmuyor. Hapishane idaresinden Adalet Bakanlığı’na kadar bu süreci uzatan herkes, bu sorumluluğun altındadır ve suç işlenmektedir. Hastalıkları ayrı ayrı raporlarla kanıtlanmış olan bir insana ‘sizi tahliye etmiyoruz, tek başınıza hapishanede kalabilirsiniz’ demek onu katletmenin önünü açmak demektir. Ali Osman Köse, sıradan bir adli tutsak da olabilirdi, onun için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Bu bir hak, yaşam hakkı. Siz insanların yaşam hakkını yasalarınızla koruduğunuzu söylüyorsunuz ama bu size muhalif, sevmediğiniz birisi olunca kendi yasalarınızı çiğneyebiliyorsunuz.