Toplumsal - Selçuk Arslan

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Melih Gökçek'in Ankara Büşükşehir Belediye Başkanlığı dönemini kastederek "Ankara'yı parsel parsel sattılar" demesiyle gündeme gelen ve satılan parselleri alan Söğüt İnşaat şimdi de Muğla'nın ilçesi Bodrum’u parselliyor. Söğüt İnşaat'ın Bodrum’da tadilatı süren otelin iskelesinin kaçak olduğu iddia edildi. Şantiye alanındaki doğa tahribatını gizlemek içinde de inşaatın etrafı çam ağaçlarıyla çevrilmiş durumda.

Söğüt İnşaat ve Azad Grup ortaklığı ile devam eden otel projesinin süreci skandallarla dolu. Eski adı Mahi Devran Hotel olan Bodrum Kaynar Mevkii Duvarlı Tarla köyü 11'inci kilometrede yer alan otel, dolmuşçuyken Melih Gökçek ile tanışıp zengin olan Söğüt İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akan ile Azad Grup ortaklığı tarafından geçtiğimiz yıl satın alındı.

İKİ KAT YERİNE DÖRT KATLI OTEL
Satın aldıktan sonra otelin ismi Angel's Hotel Bodrum olarak değiştirildi. İsim değişikliğinden sonra Bodrum Belediyesi’ne başvurarak tadilat planı değişikliği istendi. CHP'li Bodrum Belediyesi firmanın tadilat planı değişikliğini onayladı. Bu gelişme üzerine firma eski otel duvarlarını yıkarak otel inşaatına başlamış oldu. Zemin etüdü yapılmadan mevcut duvarların bir kısmı yıkılarak otelin inşaatına devam edildi. Duvarları yıkıldıktan sonra otelin 2 katlı olan bazı bölümleri dört, bazı bölümleri ise beş kat olarak inşa edildi.

OTELİN İSKELESİ DE KAÇAK
Oteldeki skandallar, kat sayısındaki artışlarla da kalmadı. Otele ait iskelelerin de kaçak olduğu iddia edildi. Üstelik sahilde bulunan ve başkanlık odası olarak adlandırılan yapı da kaçak.

Alınan bilgilere göre, söz konusu yapı hakkında yıkım kararı olmasına rağmen halen yıkılmadı. İki etaplı olan otel inşaatının ikici kısmı sıfırdan yapılıyor. Bu etaptaki inşaat kalıp ve beton atma işlemi ile devam ediyor. İkinci etaptaki inşaat ise çevreye ciddi zararlar veriyor. Firma, ikinci etabın çevreye verdiği tahribatı gizlemek amacıyla şantiye çevresine dışarıdan getirdiği çam ağaçlarını dikmiş durumda. Üstelik eski otelin projesinde bu etap yokken, alınan tadilat projesi ile yeşil alan yapılaşmaya açılmış durumda.

GÖKÇEK FARKI: DOLMUŞÇULUKTAN MÜTEAHHİTLİĞE
Söğüt İnşaat'ın sahibi Mustafa Akan, dolmuş şoförlüğü yaparken Melih Gökçek zamanında dev ihaleler alarak büyük bir inşaat firması konumuna geldi. Gökçek ailesi ile Söğüt İnşaat patronunun yakınlığı da gündem olmuştu. Hatta Gökçek'in görevden alınmasına sebep olan firmalardan birisinin de Söğüt İnşaat olduğu iddia edilmişti.

4 MİLYARLIK İHALE ALDI
Söğüt İnşaat'ın sahibi Mustafa Akan, Gökçek'in başkanlık döneminde 6 büyük ihale aldı. Hatta ihalelerden bazıları usulsüz görülerek iptal edildi. Ancak yapılan yeni ihalelerde de yine kazanan Söğüt İnşaat oldu. Söğüt İnşaat'ın sahibi Mustafa Akan’ın numaralarıyla birlikte Ankara'da aldığı ihaleler ve büyüklükleri ise şöyle:

  • 2011/72038 ihale numarası ile 460 bin TL
  • 2012/58911 ihale numarası ile 627 milyon TL
  • 2013/93683 ihale numarası ile 4.1 milyon TL
  • 2013/93695 ihale numarası ile 4.3 milyon TL
  • 2013/103874 ihale numarası ile 799 milyon TL
  • 2015/107122 ihale numarası ile 1.4 milyar TL

ANKARA'YI PARSEL PARSEL...
Söğüt İnşaat’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden bugüne kadar aldığı ihale 4 milyar TL...

Mustafa Akan bu arsa ihalelerini ANFA ile birlikte kazanmıştı. Ankara’nın göbeğinde, üç alışveriş merkezinin ortasında ve yeni yapılmakta olan 3 bin 600 yataklı şehir hastanesinin bitişiğinde bir arsa var. Bu arsa Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne yürüme mesafesindeki 64784 ada 2 parsel ve 64785 ada 1 parselin birleşiminden oluşuyor ve toplam alan 141 bin 966 metrekare. Başka bir deyişle 19 futbol sahasından daha büyük... Arsanın satış yetkisini alan ASKİ, Mart 2017’de yaptığı ilk ihalede 461 milyon 389 bin lira bedel biçtiği bu arsaları 3 ay sonra AKP’li 5 meclis üyesi, 5 daire başkanı ve genel sekreterin oluşturduğu 11 kişilik encümen kurulunun 15 Haziran 2017 tarih 1196/2720 sayılı kararı ile 430 milyon bedelle satıyor. Arsanın fiyatı 3 ayda 31 milyon 389 bin TL düşürülerek satışı yapılıyor.

Söğüt İnşaat ve ANFA, ASKİ’den satın alma bedelinin tamamını ödeyerek aldığı bu arsaların yine tamamını S.S. Yenişehir Ankara Konut Yapı Kooperatifi'ne devir olacak şekilde tapu işlemlerinin yeniden düzenlenmesini talep ediyor. Bu talep belediye encümenince uygun görülüyor. Ankara ili 52. Noterliği 09.08.2017 tarih ve 16468 yevmiye numarası ile düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile arsa bu kooperatife tescil ediliyor. Arsayı alan Söğüt İnşaat ve ANFA ortaklığı! Arsayı aldıktan sonra devir sözleşmesi yaptığı ise bir kooperatif... Bu arsaya herbiri konumu gereği en az 1 milyon lira değerinde 2500 civarı konut inşa edilecek. Yani toplam değeri en az 2,5 milyar lira...